perjantai 22. elokuuta 2014

Vastaleivotun rieskan tuoksu leijailee täyttäen huoneen

Moneen kertaan on luettu nuukailuvinkit perunamuusin jämien uusiokäyttöön, ja niin Marttojen kuin vaikka minkä tahojen vinkeissä on aina se rieskojen leipominen. Niissä ohjeissa on useimmiten ihan valtava määrä sitä muusia. Ei meiltä jää aterialta tähteeksi koskaan kokonaista litraa muusia, tai edes puolta. Luulisi, että täytyy olla todella iso perhe, että niin paljon jää, paitsi tietysti jos tarkoituksella tekee ylimääräistä. Mutta kolmen hengen perheessä on kyllä ateriasuunnittelu ihan pielessä, jos niin paljon tulee ylimäärää.

Nyt meiltä kuitenkin jäi perunamuusia lähes 3 dl. Siitä määrästä pystyy ehkä jo jotain leipomaan? Löysin erittäin yksinkertaisen ohjeen:

4 dl perunamuusia
1 muna
1 tl suolaa
4 dl jauhoja

Tästä muokkasin itselleni sopivamman version: muuten sama, paitsi muusia ja jauhoja vain 3 dl. Laitoin puolet vehnä- ja puolet sämpyläjauhoa. Taikinasta tuli rutikuivaa, joten lisäsin vielä 0,5 dl vettä. Ainekset sekoitetaan keskenään, ja muotoillaan litteitä rieskoja pellille. Pistellään. Paistetaan 250 C uunin keskitasolla noin 15 min.

Tämä oli todella helppoa ja nopeaa. Taikinan sekoitus ja rieskojen muotoilu onnistuu kapustojen avulla, jos ei halua sotkea käsiään taikinaan. Ja olivat hyviä! Uskoisin, että kaksikin desiä muusia saattaisi riittää. Tällä määrällä tuli ihan hyvin pellillinen.

Taidanpa ottaa vielä yhden ;)













Terveisin,
Nina

P.S. Olen reilun viikon päästä palailemassa työelämään.. Kaksvuotias aloittaa päiväkodin... Juoksentelen oravanpyörässä... Yritän silti jatkaa blogin kirjoittamista, koska tämä on kivaa ja lukijoitakin näyttää käyvän :)

tiistai 5. elokuuta 2014

Pähkinäsuklaan ystäville

Pähkinät maistuvat hyvälle ja ovat terveellisiä. Ja maksavat paljon. Muuta kuin maapähkinöitä ei taida saada alle 15 € / kg. Mutta kuinka ollakaan, kun pähkinöitä piilotetaan suklaalevyn sisään, ei se enää olekaan niin kallista. Mikähän vitsi siinäkin on?

Meidän L-kaupassa myydään 100 g hasselpähkinäsuklaalevyä hintaan 0,55 €. Varsin kilpailukykyinen hinta: kilohinnaksi tulee 5,50 €. Suklaalevyjä on useita eri variaatioita ja hinta sama, oli mukana pähkinöitä tai ei. Levyssä on 12 % pähkinää.

No niin, olen täten saanut aikaiseksi mielestäni aukottomat loogis-taloudelliset perusteet ostaa pähkinäsuklaata :) Jos sinun kotitaloudestasi löytyy niuho-nuukaileva puoliso, joka ei ymmärrä suklaaostoksia, suosittelen kokeilemaan tätä. Ja jos joku on laillani ottanut kahviherkuksi sokeripalat, niin jossain vaiheessa se raja niidenkin kanssa tulee vastaan. Pari kolme pakettia Sirkkua ja Pulmua... joo suklaata kiitos välillä! Tai siis niitä pähkinöitä, terveyssyistä tietenkin ;)

Lähdenkin tästä kauppaan, moooi!

Terveisin,
Nina

P.S. Selvyyden ja perhesovun vuoksi: Puolisoni ei ole niuho-nuukailija, vaan normaali (?) kuten minä. Suklaaostokset tehdään sovussa, mutta joskus voi tulla kommenttia siitä, että levy katoaa hänen mielestään vähän turhan nopeasti.

perjantai 1. elokuuta 2014

Ilmaista tekemistä Stadissa: taidegalleriat

Kuinkahan moni tänäkin kesänä tuskailee museoiden hintoja ja ryysistä Helsingissä? Monet paikallisetkin kun menevät mielellään perheensä, siippansa tai ystäviensä kanssa katsomaan jotain kulturellia ja sivistävää lomallaan. Ulkopaikkakuntalaisille se lienee itsestäänselvyys. Ja mitä tulee ekana mieleen? Ateneum. Tokana? Kiasma. Kolmantena? Ei mitään, täytyy googlata, ja sitten löytyy Espoosta joku Emma. Arvostan kyllä noita kaikkia, mutta kun olis täällä muutakin (ja nyt en tarkoita Suomenlinnaa).

Virkistävä vaihtoehto löytyy Helsingin keskusta-alueelta, nimittäin taidegalleriat. Niissä näyttelyt vaihtuvat, ja nykyään netistä näkee hiukan jo etukäteen, missä minkäkin näköisiä kuvituksia olisi esillä. Ei tarvitse ihan sokkona mennä katsomaan kokeellista videoperformanssia, jos ei se ole oma juttu. Tai lapset on liian pieniä ymmärtämään sellaisen vivahteita tai mitä ne nyt on.

Yksi tällainen hyvä kohde sattui meidän tiellemme Kalevankadulla: Galleria Duetto. Satuttiin olemaan Vaari, minä ja Kaksvuotias -kokoonpanolla liikkeellä. Kyseisessä galleriassa on lintuaiheinen näyttely. Kahden taiteilijan (Eeva Pesonen ja Metta Savolainen) akvarelleja, piirroksia, ja ehkä siinä oli jotain muutakin tekniikkaa käytetty, en nyt muista niin tarkkaan. Anyways, tämä näyttely oli kivaa katsottavaa. Helposti lähestyttävä, lintu- ja kasviaiheita, joitain ornamentteja. Kevyitä kesäisiä värejä. Ei kuitenkaan niin kiiltokuvamaista, että aikuista katsojaa olisi alkanut kyllästyttää. Kuvien symboliikka ja unenomainen mystiikka tarjoavat jotain, mikä jäi askarruttamaan ajatuksia vielä jälkeenpäinkin.

Suosittelen lämpimästi nyt ensisijaisesti tätä näyttelyä mutta samalla myös kaikkia muitakin Helsingin taidegallerioita. Kävijöitä ei yleensä ole tungokseksi asti. Paikalla on aina joko galleristi itse tai muu asiantuntija kertomaan kiinnostuneille näyttelystä - ilman aikavarausta. Löytäkäämme nämä kätketyt helmet!

Terveisin,
Nina

P.S. Jos joku tietää muita hyviä näyttelyitä, pois lukien isot museot, niin kuulisin mielelläni vinkkejä :)