keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Saiturin Pörssin ostoksia

Hei!

Tässä tämänpäiväisiä löytöjä Saiturin Pörssistä. Muuton jälkeen on tullut käytyä siellä harmillisen harvoin, joten tänään hengailin siellä oikein ajan kanssa  tutkimassa hyllyjen tarjontaa. Kaikkea kivaa ja hyödyllistä löytyikin jälleen kerran.

Kertakäyttösadetakit, myös lastenversio (löytö, ei ole joka huoltsikalla tarjolla!) sekä pojan lippis (1€) lähtevät mökille pahan päivän varaksi. Siellä jos lippis häviää niin uutta pitää lähteä hakemaan kirkonkylältä pidemmän automatkan päästä, joten edullinen varalippis on tarpeen.

Nämä myös olivat superedullisia:
Herbinan dödöt tarjouksessa 1€/kpl. Pastillit 0,29€ koska pvm. Mutta eihän kurkkupastillit oikeasti vanhene, nehän ovat lähes pelkkää sokeria. Sporttisukat 1€.

Lapsen hammasharja ja oma shampoo ihan pikaiseen tarpeeseen. Saiturissa on muuten ihan huippuedullisia lasten hammasharjoja, olikohan se 0,69€ tai jtn sitä luokkaa. Tuo Colgate oli kyllä vähän kalliimpi, mutta tykkään sen merkin harjoista eniten... johonkin pitää nuukailijankin satsata ;) Olen ostanut kyllä niitä halpisharjojakin, ja ihan hyvin ovat toimineet mummolakäytössä ja välillä kotonakin.

Me ollaan lähdössä auton kanssa lomareissuun: reittisuunnitelmana Turku-Ahvenanmaa-Ruotsin rannikko-Suomen Lappi. Ajateltiin ottaa retkikeitin ja tehdä mahdollisuuksien mukaan itse ruokia kivoilla taukopaikoilla. Lihapullat,  nuudelit ja pikakahvi ovat siihen tarkoitukseen. Tikka Masala-kastike käytetään ehkä kuitenkin kotona, se oli 1,49€ ja mielestäni ihan kohtuuhintainen sekin.

Pyykkiaine on menossa äidilleni, joka hoitaa kullannuppua kun minä shoppailen. Kasvi ja servettiteline kuvausrekvisiittaa (kuulostaapa hienolta...) :) Koko lysti maksoi 32,40€.

Kirjoitan nyt ensimmäistä kertaa Bloggerin sovelluksen kautta, joten jos tämä näyttää jotenkin oudolta tai erilaiselta kuin yleensä, siinä selitys.

Iloista päivänjatkoa!

Terveisin,
Nina

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Kesäinen mansikkaretki

Aamupäivää!

Kuten aiemmin kirjoitin, kävin mansikoita poimimassa :) Retki suuntautui Koivistoisen mansikkatilalle Vantaalle. Sinne pääsee omalla autolla kätevästi kun käännytään Lahdentieltä Koivukylään päin. Minun muistikuvissani tien nimi on Koivukylänkaari, mutta nykykartoissa lukee Ylismaantie... Olen asunut kulmilla joskus nuorena, mutta ehkä nimikkeistö on muuttunut tai sitten muistan vaan väärin mikä ei mahdotonta ole sekään yli kymmenen vuoden jälkeen. Parkkitilaa oli ihan reilusti ainakin aamupäivästä. Busseja varmasti tulee lähistölle myös, sillä ollaan Havukosken asuinalueen tuntumassa. Paikanpäällä oli iloisena yllätyksenä autokuljetus myymälän luota poimintapaikalle. Se on muutama sata metriä, että kyllä sen toki käveleekin jos haluaa.

Pellolla jaettiin mainosmielessä RedBullia. Otin ilmaisen tölkin mielelläni vastaan. Henkilökunta näytti jokaiselle oman rivin, josta lähteä poimimaan. Me olimme kaverin kanssa liikkeellä ja poimittiin samaa riviä vastapäätä toisiamme niin, että oli helppo jutustella samalla. Ilman muuta tällainen retki kannattaa ottaa huviretken ja seurustelun kannalta :)

Mansikat olivat isoja ja sopivasti kypsiä. Kyseessä oli varhainen lajike Hani. Myöhemmin kypsyy kuulemma vielä Polkaa. Poiminta-aika kestää suurinpiirtein heinäkuun. Eipä meillä kovin kauaa mennyt kun oli ämpärit täynnä :) Sen verran vinkkiä voin antaa, että kannattaa helteestä huolimatta varustautua pitkin hihoin ja lahkein, jos suinkin kestää. Irtolahjehousut (retkeilyhousut) ja hengittävät tekniset materiaalit ovat hyviä. Itse olin kyllä hengittävissä vaatteissa, mutta lyhyin hihoin ja lahkein. Helle, heinät & hikoilu -yhdistelmä ei ihoani hellinyt ja kotiin päästyäni oli kutisevat ja punoittavat käsivarret ja kintut. Vesipesu ei auttanut vaan ihoa rupesi oikein polttelemaan :/

Poiminnan jälkeen ämpärit punnittiin ja maksu suoritettiin kassalle. Homma hoitui kaiken kaikkiaan erittäin sujuvasti ja palvelu oli ystävällistä. Melkein tekisi mieli mennä vielä uudestaan, sen verran mukava tämä retki oli. Marjoja on kuitenkin nyt niin paljon, ja pian on aika kerätä mustikoita. Pakastimessa on tilaa mutta pakastusrasiat uhkaavat loppua. Ehkä vihdoin ryhdyn siihen kaikkien nuukailijoiden perustouhuun, eli rupean pesemään margariinirasioita pakastusrasioiksi :) Tai sitten on kerrankin järkisyy ostaa Aino Karpalo-kinuski-jäätelöä... siis ihan vaan rasian takia tietenkin :D

Kotona lajittelin mansikat seuraavasti: kahteen kulhoon suoraan syötäväksi kauneimmat itselle ja lastenvahtina toimineelle Mummulle. Muut kauniit kokonaisena rasioihin. Vähän kuhmuiset mutta hyvät viipaleina rasioihin, sokeria kerrosten väliin. Ne, joista tarvitsi leikata osia pois, soseutukseen. Alun perin ajattelin kokeilla myös kuivaamista, mutta se jää nyt seuraavaan kertaan. Olisi mukava talvella lisätä myslin joukkoon kuivattua mansikkaa ja tunnelmoida kesämuistoilla.

Mansikoita on nyt nautittu meillä sellaisenaan ja jäätelön kanssa tietysti. Aamupuurokin on ollut verraton herkkuhetki kun kaurapuuron kaverina on mansikkaa ja maitoa :)

Mansikkaisin terveisin,
Nina




































P.S. Siitä RedBullista. Minulla on energiajuomille tasan yksi käyttökohde: pitkät automatkat. Olen huomannut, että silloin niistä saa jotain irti. Juoman avulla tosiaan pysyy skarpimpana vähän paremmin ja pidempään. Tietysti tauot ja muu ravinto ovat ensisijaisia, mutta jos energiajuomalla voi vielä vähän lisätä liikenneturvallisuutta, niin menköön vaikka epäterveellistä onkin. Joten tämä tölkki säästynee seuraavalle mökkireissulle.


perjantai 1. heinäkuuta 2016

Pari huomiota ruuanlaitosta ja astiahuollosta mökillä ilman juoksevaa vettä

Hei!

Me vietettiin juhannusta mökillä ja täytyy sanoa, että oli kyllä kivaa. Säät suosivat ja sukulaisia oli koolla reilu kymmenkunta. Itse menin tosin aattonakin naperon kanssa nukkumaan jo ennen puoltayötä, mutta ehkä elämän tarkoitus ei ole juhlapyhäriekkuminen ;) Talviturkki lähti, kävin uimassa neljä kertaa ja vesi oli just sopivan lämmintä. Vaari oli tehnyt Nelivuotiaalle mato-ongen ja opetti hänelle onkimista. Käytiin soutelemassa ja poimittiin lumpeenkukkia pihan koristeeksi. Pelattiin palloa. Olisihan tuolla pidempäänkin viihtynyt, mutta ehkä tänne kaupunkiinkin taas sopeutuu.

Muutama asia tuli mieleen tuosta mökin ruokahuollon pyörittämisestä, joten laitan ne tänne ylös note-to-myself-tyyppisesti.

Tiskaaminen on väistämätöntä. Vesi kannetaan ensin sisään ja lämmitetään joko saunan lämmityksen yhteydessä tai kaasuhellalla kattilassa. Sitten astiat pestään käsin ja huuhdellaan. Hommaa voi helpottaa käyttämällä kertakäyttöastioita, mutta siitä kertyy kustannuksia ja jätettä. Ainakin meillä ne mukit ja kupit kulkeutuvat ihmisten mukana eri paikkoihin ja pian ei enää tiedetä mikä on kenenkin kippo. Joten kertakäyttöastioihin, ainakin mukeihin, kahvikuppeihin ja leipälautasiin, voi kirjoittaa oman nimen ja käyttää samaa koko päivän. Tästä voi tehdä myös hauskan aktiviteetin, siten että varaa värikyniä ja jokainen voi piirtää tai värittää mukin mieleisekseen.

Couscous oli hyvä valinta ruokapöydän hiilihydraatiksi. Se on nopea ja energiatehokas valmistaa. Sekoitetaan couscousrakeet ja kiehuva vesi (puolet ja puolet). Kaikki vesi imeytyy rakeisiin eli vettä ei tarvitse keittää yhtään ylimääräistä. Couscousia voi maustaa esim. voinokareella. Edellisenä päivänä valmistettua voi paistaa seuraavana päivänä paistinpannulla, jolloin siitä tulee paistetun riisin tyyppistä lisäkettä.

Heippa seuraavaan kertaan!

Nina

P.S. Aion mennä poimimaan mansikoita. Hinta on 1,5 €/l, joka siis on 3 €/kg. Hinnan puolesta suosittelen, siis sille joka jaksaa kyykkiä mansikkamaalla. Muistakaa kuitenkin hellehattu ja aurinkorasva, niin kasvimailla kuin muissakin ulkohommissa! :)