sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Ajansäästöä arjessa - pyykinpesu

Heippa! Täällä ollaan edelleen, vaikkei postauksia ole viime viikoilta kertynyt. Arki on alkanut, illat pimenevät ja naama harmaantuu. Onneksi arjen pyörittämisen haasteet tuovat mielekästä aivojumppaa, joten ei aivan dementoitumaan heti pääse.


Olen kehittänyt mielestäni toimivan systeemin pyykin hoitamiseen. Kuvio alkaa heti aamusta. Siinäkin aikapaineessa ehdin vilkaista pyykkikorit läpi. Lajittelen koneeseen sopivan satsin tekstiilejä, laitan pesupalloon ainetta ja pallon pyykkien päälle koneeseen. Luukku jää auki päivän ajaksi, jottei sisältö vallan ala homehtua siellä. Sitten iltapäivästä kotiuduttua, heti kun on kuoriuduttu päällysvaatteista, menen pyykkikoneelle, laitan luukun kiinni, vesihanan auki ja ohjelman päälle. Sitten jossain vaiheessa iltaa ohjelma valmistuu ja kunhan kerkiän, ripustan pyykit narulle. Minusta tämä prosessi pyörii suvereenisti erittäin vähällä vaivalla. Meille ei koskaan kerry stressaavia pyykkivuoria. Meillä tosin kertyy pyykkiä suunnilleen juuri tuota vauhtia. Eri kokoisessa huushollissa tai isommalla tai pienemmällä koneella operoidessa tahti voi tietenkin olla jotain ihan muuta...


Kone per päivä pesemisessä on sekin etu, että sen määrän saa hyvin ripustettua tavalliselle pienelle pyykkitelineelle. Se ehtii sopivasti kuivua vuorokaudessa, jolloin seuraava erä tulee kuivumaan. Meillä on siis joka ilta telineellinen kosteaa pyykkiä. Telineen voi kätevästi siirtää siihen huoneeseen, jossa on kuivin ilma. Me emme tarvitse erillistä ilmankostutinta, sillä tämä pyykkiteline ajaa saman asian. Jos ilma on kovin kuiva, laitan pyykille kevyemmän linkouksen, jolloin se jää märemmäksi ja kostuttaa ilmaa tehokkaammin :) Kaksvuotiaalla on nyt päiväkodin alettua ollut jo pari flunssaa yskän ja tukkoisen nenän kera. Joten varsinkin hänen huoneessaan on käyttöä pyykkiteline-ilmankostutin-yhdistelmälle.
Sanomattakin lienee selvää, että meillä ei ole kuivuria. Ei oo, ei tuu, eikä tilata! Selkäpiitäni karmii ajatellakaan siihen liittyvää laiteinvestointia, sähkölaskua sekä vaatteiden kulumiseen liittyviä piilokuluja... Ja niin epäekologistakin vielä *paheksuvaa ilmeilyä ja mutinaa*
Hyvää arkea toivottaen,
Nina

2 kommenttia:

 1. Heh! Meillä on kuivausrumpu ja koen sen todella isona apuna. Kun lapset (4kpl) oli pieniä, meillä oli pyykkiä kuivumassa koko ajan joka paikassa. Niin sitten lopulta se kuivuri hankittiin, ja kävin sitä suunnilleen halailemassa joka päivä, se oli niin valtavan iso apu!

  Nyttemmin kuivurista on suuri apu siihen, että saadaan vaatteista karvat pois; meillä on kaksi koiraa, kissa ja kaksi kania, ja olen ajoittain aivan sekopää niiden karvojen takia... Olen kyllä ajatellut, että sitten joskus, kun meillä ei ole enää yhtään lasta kotona (nyt on vielä kaksi) ja kun eläimiäkään ei enää ole, en näe järkeä kuivurissa. Tykkään pyykin ripustamisesta!

  Mutta juuri nyt se on tosi hyvä apuri, ja vaikka se takuulla syö vaatteita ja vie sähköä, en siitä kyllä luopuisi. Sitäkin voi käyttää järkevästi ja säästeliäästi, itse esim lakanoista pyöritän vain pienen ohjelman, en kuivaksi asti vaan sen verran, että saan ne karvat pois... loppukuivatus tapahtuu sitten yläkerran kaiteella. Ja kesällä toki kuivatan pyykit ulkona. Mutta täytyy sanoa, että kuivurista tullut lämmin ja pehmoinen pyykki on aivan ihanaa... ja ulkona kuivatessa ei ne karvat kyllä irtoa samalla lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommassa huushollissa kuivuri onkin varmasti enemmän tarpeen. Meitä kun on vaan kolme, eikä eläimiä, niin lakana- ja pyyhepyykitkin saa hyvin kuivumaan pienellä kuivaustelineellä. Tosin voin tunnustaa, että nykyään meilläkin on kuivuri... Mutta vain koska muutettiin viime kesänä, ja uudessa kodissa oli kuivuri valmiina. On se kyllä kätevä jos on enemmän pyykkiä kuin mitä sille yhdelle telineelle mahtuu :) Puoliso käyttää kuivuria kauluspaitojen kanssa. Hän laittaa ne sinne kolmeksi minuutiksi ja sen jälkeen henkareille kuivumaan. Silloin ne kuivuvat niin siisteiksi ettei välttämättä ole tarvis kaikkia silittää (Anopin niksi).

   Poista