perjantai 14. marraskuuta 2014

Kuinka keittää perunat lähes ilman sähköä

Olen kuullut parikin vinkkiä perunoiden kypsentämiseen vähemmällä sähköllä. Yksi on se, että laittaa perunat likoamaan kylmään veteen etukäteen muutamaksi tunniksi. Ne kuulemma pehmenevät siinä. Tämä ilmeisesti tepsii parhaiten kuorituille perunoille. Mene ja tiedä. Minusta tämä on liian hidasta ja tehotonta, ainakin yhdistettynä tuohon seuraavaan vinkkiin, joka on ehdoton suosikkini. Mutta kokeilkoon ken lystää, ei mua haittaa... Ja lisään vielä, että olin nuorena likkana viikon verran töissä lounaskahvilassa ja siellä liotettiin perunoita ennen keittämistä. Joten vinkki on peräisin ammattilaistaholta, ja sen myötä varmasti testattu ja toimiva.

Toinen kuulemani niksi on laittaa perunat veteen (kuorineen tai ilman) ja kuumentaa vesi kiehuvaksi. Sitten virta pois, ja päälle pannumyssy, peitto tai mitä tahansa sopivaa fylliä. Sitten vaan odotellaan, että perunat kypsyvät kuumassa vedessä ajan kanssa. Idea siis on, että estetään mahdollisimman tehokkaasti vettä jäähtymästä, ja perunat kypsyvät lämpimässä vedessä.

Ja eikun testaamaan :) Valitsin ns. yleisperunoita, sellaisia edullisia tavallisia marketti-pottuja. Ei  erityisen kiinteäksi tai jauhoiseksi mainostettuja. Yritin valita pienemmän puoleisia, joiden halkaisija on pisimmältä kohdalta noin 7 cm ja "vyötäröltä" noin 5 cm. Kattila lähti hellalle aamulla 9:30 aikaan. Kuumensin veden kunnolla kiehuvaksi. Sitten sammutin virran, ja laitoin kattilan päälle pyyhkeen. Taittelin sen siten, että reunat eivät päässeet koskettamaan kuumaa levyä (saisin säästö-kypsentää perunoita satoja vuosia, että säästäisin tulipalon aiheuttamat kustannukset :O) Reilussa kahdessa tunnissa perunat hautuivat sopivan pehmeiksi.

Olen tyytyväinen testin tulokseen. Tietysti tämä menetelmä vaatii aikaa, joten arki-iltoina töiden jälkeen sitä ei voi käyttää. Mutta silloin kun on aikaa, niin ilman muuta suositeltava tapa. Perunat olivat aivan samanlaisia kuin normaalilla keittämisellä. Sähkön säästöstä en osaa antaa hinta-arviota, eihän siitä varmaankaan paljoa tule, mutta kaikki on kotiinpäin. Ja jälleen kerran nuukailu säästää myös luonnonvaroja. Hyvä mieli, hyviä perunoita ja lisää rahaa. Kyllä mulle kelpaa!

Terkuin,
Nina

P.S. Vielä yksi vinkki tuli mieleen. Silloin kun kypsentää ruokaa uunissa, ei kannata keittää perunoita erikseen hellalla. Perunat voi laittaa esim. laakeaan astiaan, pohjalle vähän vettä, ja uuniin mukaan. Haarukalla voi kokeilla kypsyyttä. Tämä on helpoin tapa minun kuulemistani versioista. Uuniperunat ovat sitten asia erikseen, nams mitä herkkua nekin.

3 kommenttia:

  1. Hmmm.. Täytyykin joskus teistailla kun on aikaa tuota ehdottamaasi tapaa. Itse olen aina välillä käyttänyt vedeenkeitintä veden kiehuttamiseen niin ei tarvitse sitä odotella hellalla. :) Tiedä sitten kumpi kuluttaa enemmän sähköä. Mutta tuota perunajuttuahan voisi kokeilla niinkin että kaataa vaan vedenkeittimestä kiehuvan veden perunoille ja liina päälle. Tällöin ei tarvitsisi hellaa ollenkaan. Täytynee joskus testata...

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitti kommentista! Tuohan olisi varmaan edullisempaa keittää vettä keittimellä kuin hellalla. Keraaminen liesi jäähtyykin niin nopeasti, että siitä ei ole apua veden lämpimänä pitämiseen.

    VastaaPoista
  3. Meillä perunat laitetaan kylmään veteen, kun vesi alkaa kiehua laitetaan ajastin 10min. Kellon pirahtaessa, kaadetaan ylimääräinen vesi pois ja liina kannen ja kattilan väliin. Perunat kypsyvät puolessa tunnissa, sopii myös uusille perunoille.

    VastaaPoista