tiistai 9. joulukuuta 2014

Voiko vaatteita järjestämällä säästää rahaa?

Minulla on tapana säästää kuluneita vanhoja vaatteita aivan liikaa. Ei ole kattavaa kokonaiskäsitystä vaatteistani, vaikka ne onkin mielestäni ihan loogisesti järjestetty. Farkut yhdessä pinossa, t-paidat, pitkähihaiset trikoopaidat, neuleet, urheiluvaatteet (heh, niitäkin löytyy :) yöasut ja sukat ja alusvaatteet kaikki omissa pinoissaan tai koreissaan. Paljon niitä tuntuu olevan, mutta kuitenkaan ei useinkaan löydy sopivaa päällepantavaa. Ei ainakaan nopeasti.

Usein aikaa vie se, että otan esiin jonkun kivan vaatekappaleen, ja tajuan, että se onkin hiukan liian kulunut sen päivän rientoihin. Ei kuitenkaan niin kulunut, että heittäisin pois. Mutta liian kulunut kirppismyyntiinkään tai muuhun kierrätykseen. Sopimaton siivousrätiksi. *Huoh* Tätä ajatuspolkua kulkiessani kuluu tovi jos toinenkin. Pahimmillaan monen vaatekappaleen kanssa samana aamuna. Aikaa kuluu, ärsyttävää! Ei ihme, etten ikinä enää ole klo 8:00 mennessä töissä, ja iltapäivästä venyy sitten vastaavasti. Kaksvuotias on ihan liian usein viimeinen lapsi, joka haetaan päiväkodista. Hätä keinot keksii - tämä äiti ratkaisee ongelman järjestämällä sukat ja alushousut!

Säilytän ko. vaatekappaleita muovisissa koreissa. Yksi kumpaakin kategoriaa varten. Tosiaan usein pengon koreja aamulla löytääkseni niitä uudempia ja edustuskelpoisempia kappaleita. Eipä sillä, että niitä kukaan perheen ulkopuolinen katselisi. Itsellä on vaan niin paljon mukavampi olo, kun tuntee olevansa asiallisesti pukeutunut yltä päältä. Sorttasin molemmat kategoriat kahteen pinoon "paremmat" ja "kotirönttöset". Omistin toisen korin nyt kokonaan niille paremmille, ja toisen kotirönttösille. Joku jakaja tosin tarvittiin keskelle koria, jolla voisi erottaa sukat ja alushousut korin eri puolille. Silmääni osui toinen sen päivän järjestelyprojektini - Puolison vanhat Asterixit. Jee miten sopivan kokoinen, sehän on kuin tehty Orthexin monitoimikorin väliseinäksi :)

Tässä kuva projektin lopputuloksesta. Vaatekappaleet peitettynä, en sentään viitsi julkisesti liehutella kalsareitani täällä blogistaniassa. I appreciate your understanding. 

Säästääkö tällä sitten jotain? No, jos haluaa kotona käyttää niitä rönttösiä, uusia vaatteita säästääkseen, niin ainakin niitä rönttösiä sitten löytyy :) Ei tarvitse kotona kuluttaa uusia hyviä vaatteita, jos ei huvita. Ja kun on hyvä käsitys, milloin hyväkuntoisia vaatteita alkaa olla liian vähän, voi lähteä ajoissa liikkelle. Ehtii tähdätä alennusmyynteihin, kiertää kirppareita, tai tutkia verkkokauppojen outleteja. Ja ajatella mitä ylipäätään on ostamassa. Viime tingan paniikkiostoksethan ne tunnetusti tulevat kalliiksi.

Huom! Vaatteilla on kuitenkin myös psykologista merkitystä, josta on hyvä olla tietoinen omalta kohdaltaan. Jos ne kotirönttöset tuntuvat itsestä nuhruisilta ja surkeilta, niin ei silloin ole helppo olla kovin  tehokas ja hyväntuulinen ihminen. Jos oma toimeliaisuus laskee huonolta tuntuvien vaatteiden takia niin roskiin vaan! Ei säästäväisyys saa tarkoittaa elämänlaadun laskua.

Aikaa voi säästää jonkin verran myös. Jos suoriudun sukka- & alushousukorien ansiosta joka aamu vaikkapa 5 sek nopeammin, se tekee vuodessa noin 30 minuuttia. Jos seuraavat 40 vuotta säästän tämän verran aikaa, siitä ehtii kertyä 20 tuntia. Mukavammin senkin ajan voi käyttää, kuin pimeänä talviaamuna penkoen mistä löytyisi ehjä ja siisti sukkapari :) 

Näihin tunnelmiin,
Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti