torstai 24. syyskuuta 2015

Lomailua Lapissa

Terveiset Posiolta! Täällä me ollaan ruskaretkellä. Ruska ei ole tänä vuonna ihan parhaimmassa loistossaan, mutta ihanaa silti olla pois ruuhka-Suomesta ja nauttia tunturi-ilman raikkaudesta.

Nuukailijalle näillä kulmilla on runsaasti tekemistä, jos vain autokyyti järjestyy (tai hyväkuntoiselle fillari). Meidän ykköskohde oli Riisitunturin kansallispuisto. Siellä oli 4,3 km helppokulkuinen reitti, jonka Kolmivuotiaskin patikoi reippaasti muiden mukana. Iskä tosin kantoi häntä olkapäillään osan matkasta ylämäissä, mutta sehän oli vain hyvää treeniä hänelle ;) Tunturin huipulta avautuivat huikeat maisemat Koillismaan saloille, soille ja järville. Reitin varrella oli autiotupa, jossa söimme eväitä muiden retkeilijöiden seurassa. Siellä oli kamiina ja puitakin, ja joku aiemmin tullut oli laittanut tulet pesään. Meidän oli tosi mukava olla välillä sisällä lämpimässä viileänä ja hiukan tihkuisena päivänä. Vieraskirjan mukaan porukkaa oli tullut ainakin Keravalta, Järvenpäästä, Hämeenlinnasta ja Porvoosta. Yksi Oulusta tullut siinä tutkaili kirjaa tovin, ja ihmetteli ääneen, että onpas kaukaa tultu.

Riisiltä löytyy pidempiä ja vaativampia reittejä sellaisia halajaville, ja leiripaikkoja yöpymiseen. Riisi muuten kuulemma tarkoittaa tässä yhteydessä heinää, joka on saamenkielellä "riis"

Kansallispuistot ovat kyllä varsinainen kansallisaarre. Ympäri Suomen, ei maksa mitään, reittejä niin vauvoille kuin veikkagustafssoneillekin, vaihtelevia maisemia, hyviä leiripaikkoja, laavuja ja mökkejä. Ja jos vain kuljetus kohteeseen onnistuu, niin loppu on lähes ilmaista. Hyvätkin eväät saa varsin edullisesti. Ja on se vaan kumma miten näkkileipä, jonka päällä on pelkkäää purkkitonnikalaa, voi maistua hyvältä metsäretkellä. Normaalisti sanoisin moiselle heti: Yäk, en syö.

Me matkustamme nyt epänuukasti lentokoneella. Saatiin kyllä halvat lennot onneksi. Hiukan harmittaa se, että Kolmivuotias ei enää saa viedä turvatarkastuksesta läpi pieniä 2 dl maitotölkkejä. Ne maksavat kaupassa noin 55 snt, ja lentokentällä niiden hinta on noin 1 €. Mietin tähän sellaista ratkaisua jatkoa varten, että ostan niitä kosmetiikkaa varten olevia pikkupullosia ja varaan muutaman ihan vaan maidon kuljetusta varten. Ainakin jos pidemmälle lennetään, niin haluan tarjota lapselle juomaksi myös maitoa! Paljonko säästäisin? Litra maitoa lentokenttä-hinnalla: 1 € x 5 = 5 €. Litran tölkki säilyvää uht-maitoa jaettuna pikkupullosiin: 85 snt. Erotus: 4,15 €. Eihän tuo nyt niin suuri summa ole, mutta jos lentoja kertyisi esim. kaksi kertaa vuodessa, ja mennen tullen ottaisi litran maitoa mukaan, niin viidessä vuodessa säästäisi 4,15 € x 2 x 2 x 5 = 83 €. Me ei varmaankaan ihan noin paljoa lennetä eikä sitä maitoakaan noin paljoa tarvita, mutta tämä on yksi teoreettinen esimerkki. Monilapsinen perhe saa helposti reilun säästön. EDIT: lukijakommentin mukainen lisäys tähän kohtaan: kosmetiikkaa varten olevat pikkupulloset eivät ole elintarvikemuovia, joten vinkistä innostuvan tulee selvittää käyttämänsä putelin turvallisuus.

Näihin tunnelmiin,
Nina  

4 kommenttia:

 1. Itse en kyllä antaisi niistä kosmetiikkapurkeista juotavaa pienille lapsille. Juuri ne, ei elintarvikekäyttöön tarkoitettuna, saattaa sisältää mitä vaan muovinpehmennysmyrkkyjä.
  Ja tietenkin ne putelitkin maksaa yllättävän paljon. Toki useamman kerran käytön jälkeen jo säästöäkin syntyisi.
  Niin, itse en lennä, mutta sellaisista matkapulloista ja pienistä matkapurkeista on silti ollut iloa monessa ei-kosmetiikkakäytössä. On kyllä näppäriä pieniä säilytysputeleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Todellakin, enpä tullut heti ollenkaan ajatelleeksi tuota muovien myrkyllisyyttä :/ Löytyisiköhän jostain minikokoisia lasipulloja... Niiden kanssa tosin pakkaaminen tuo omat haasteensa ja hiukan painoakin pakaasiin. Hmm, täytyy vielä hioa suunnitelmaa ennen seuraavaa matkaa. Jospa ottaisi mukaan maitojauhetta... tosin siitä vasta soppa syntyykin, jos matkatavaroissa on minigrip-pusseihin pakattuna valkoista jauhoa :D

   Poista
 2. Mielestäni UHT-maidon pitkä säilyvyys tarkoittaa sitä avaamatonta purkkia. Eli ei se sen ihmeemmin sitten enää säily, kun se on avattu ja jaettu uusiin purkkeihin, sitten sen kyllä pitää varmaan olla kylmässäkin jo koko ajan. Ehkä lapsi selviäisi ilman maitoakin jonkun matkan jo noin isona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitti kommentista! Kyllä lapsi selviää ihan hyvin ilman maitoa ainakin tuollaisen Helsinki-Kuusamo välin :) Tulevaisuudessa jos lennetään johonkin kauemmas, niin sitten täytyy miettiä uudelleen. UHT-maidot tuntuvat säilyvän minusta hiukan pidempään kuin tavalliset myös avattuna. Uskoisin, että niistä on käsittelyn myötä eliminoitu niin paljon bakteeritoimintaa, ettei se edes pahennu kuten normaalit maidot. Mutta ei toki iäisyyksiä säily. Luomumaitojen osalta kyllä ihmettelen niiden hyvää säilyvyyttä. Joskus on ollut jääkaapissa avattu tölkki parikin viikkoa viimeisen päivän jälkeen ja ollut aikuisten kahvimaitona ihan ok.

   Poista