tiistai 27. lokakuuta 2015

Nuukailijan arkikeittiö: Hyvää, halpaa, terveellistä ja äkkiä (kinkkukiusaus)

Aloitan juttusarjan Nuukailijan arkikeittiö. Toisinaan käy niin, että pitäisi äkkiä keksiä mitä tehdään ruuaksi samana ja mielellään parina seuraavanakin päivänä. Erityisesti perjantaina töiden jälkeen rättiväsyneenä jos joutuu kauppaan - ilman listaa - pää lyö aivan tyhjää. Ei keksi niin mitään sopivaa pääruokaa. Joten alan tallentamaan tänne itselleni, ja hyvä jos muillekin hyödyksi, listaa ruuista, joita meillä tehdään säännöllisesti. Tai jos testaan jotain uutta, totean hyväksi ja haluan saada ohjeen muistiin, niin taltioin sen tänne. Mitään mullistavia uutuuksia tänne tuskin päätyy. Tarkoitus tehdä elämää helpottava lista, jota voi selailla esimerkiksi kännykän kautta vaikka siellä ruokakaupan perjantai-ryysiksessä.  

Juttusarjan motto on tuo otsikkoon päätynyt arkiruuan ideaali: Hyvää, halpaa, terveellistä ja äkkiä. Tästä viisaudesta kiitän äitiäni, joka toisti tuota tarpeeksi monta kertaa nuoruusvuosinani. Siitäpä näette, ei ole hukkaan heitettyä takoa asioita uppiniskaisten teinien päähän. Kyllä ne sieltä kapina- ja haahuiluvuosien jälkeen palaavat mieleen ja otetaan käytäntöön. Viimeistään kun kaikki muut vaihtoehdot on testattu. (Jos ketään kiinnostaa, niin varhaisteininä päätin, että kun saan oman kodin, en koskaan enää syö ruisleipää vaan pelkästään ranskanleipää vadelmahillolla :D ) Noiden kriteereiden valossa myös arvioin reseptit.

Tämän kertainen perusruokamme oli Kinkkukiusaus

Resepti
Perunasipulisekoitusta
Kinkkupaloja
1  valkosipulinkynsi
1/2 tl valkopippuria
2 dl kermaa

Sekoita noin 2 litran uunivuoassa perunasipulisekoitus, kinkkupalat, murskattu valkosipuli ja valkopippuri. Lisää kerma. Paista uunin alatasossa 200 asteessa noin 1 tunti. Halutessasi voit lisätä mieleisiäsi yrttimausteita ja/tai pinnalle hiukan juustoraastetta.

Kinkkukiusaus uunissa.

Huomautuksia
Kinkkupalat olivat Lidlin Kartanon savupalvikinkku pala, paketista oli jäljellä noin 200g. Lisäksi silppusin joukkoon 2 siivua Vatajan kinkkuleikkelettä. Määrä oli aika reilu tämän kokoiseen annokseen.

Valkopippuri oli maitopurkin kokoisesta jättipakkauksesta, jonka olin saanut äidiltäni. Meillä on tapana ostaa niitä isoja maustekanistereita ja jakaa niitä äitini ja anoppini kanssa. Kilohinta tulee huomattavasti halvemmaksi ja kun kaikki laitamme ruokaa, ne myös kuluvat.

Tällaisen tukevan uuniruuan kaveriksi tarvitaan ehdottomasti kasvislisäke. Uuniruuan pariksi talvella sopisi mielestäni hyvin uunijuurekset, jos sattuu olemaan aikaa kuoria ja pilkkoa niitä.  Juurekset kypsyvät silloin samalla sähköllä kuin muukin ruoka. Ja uunin lämmittäminenhän kustantaa huomattavasti enemmän kuin pelkän hellalevyn, joten tehot irti uunista sen kerran kun sitä käyttää ;) Meillä olisi ollut naurista ja porkkanaa, mutta enpä tällä kertaa tullut tehneeksi, onneksi oli jotain muuta kasvista. I´m not perfect!

Arvio
Hyvää: Ok. Maukasta, täyteläistä arkiruokaa.
Halpaa: Ok. Koko annoksen hinnaksi tuli noin 4 €, ja siitä riitti meidän kolmihenkiselle perheelle sopivasti yhdelle aterialle
Terveellistä: Mahdollista, jos käytössä vähäsuolaista kinkkua ja vähärasvaista kermaa. Valkosipuli on plussaa. Lisäksi tarvitaan kasviksia tuhtia annosta keventämään.
Äkkiä: Kasaamisvaihe on nopea, mutta kypsennys uunissa kestää tunnin. Jos tähteitä jää, se on kelpo eväs tai pikaruoka seuraavalle illalle mikrotettuna.

Terveisin,
Nina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti