lauantai 30. tammikuuta 2016

Meidän kotityöaikataulu

Elämä on aikamoista haipakkaa, työnantaja keksii kivaa puuhaa enemmän kuin perustyöpäiviin mahtuu. Tein jonkin aikaa vähän pidempiä päiviäkin, mutta lopetin, kun perheen pikkuihminen alkoi stressaantua. Hänen isänsä kyllä hoitaa häntä hyvin mutta kun se äiti vaan taitaa olla tärkein. Tämän vuodatuksen myötä varsinaiseen aiheeseen... Minua on aina kiinnostanut, miten ihmiset arkielämänsä järjestävät, että hommat tulee tehtyä. Toisilta kun asiat tuntuvat luonnistuvan kuin itsestään, ja toiset uupuvat taakkansa alle.

Simple is best. Meillä arki rullaa nyt siten, että arki-iltaisin tehdään ruoka, leikitään pikkuihmisen kanssa ja järjestellään paikkoja. Eli tavaroiden siirtely paikoilleen on meillä ihan paneutumista vaativa asia :O muuten kaaos valtaa kodin parissa päivässä. Emme yleensä ole joka arki-ilta kotona, joten tuo järjesteleminen ei sentään vie kaikkea vapaa-aikaa, mutta silloin kun ollaan, niin järjestellään. Yleensä minä aloitan jostain sotkuisen näköisestä huushollin kohdasta ja siippa tulee vähän ajan päästä mukaan ja alkaa tekemään jotain vastaavaa. Ei tarvitse nalkuttaa, esimerkin voima toimii *hymyilee kiitollisena* 

Tämän johdosta lauantaina on helppo ryhtyä varsinaiseen siivoamiseen. Ei joudu ensin raivaamaan, vaan voi samantien ryhtyä puhdistamiseen. Siivouksen aloittaminen voi olla helppoa ja hauskaa...tai ainakin kynnys siihen voi olla vähän vähemmän korkea... Siivouksen laatu vaihtelee tilanteen ja aikataulun mukaan. Imurointi ja vessan siivous on aina mukana. Muut jutut sitten tarpeen ja ajankäytön mukaan: pölyjen pyyhkiminen, lasipinnat, moppaus, matot ulos.

Pyykinpesusta kirjoitin aikaisemmin täällä ja täällä, kone per päivä toimii edelleen. Lisäksi maanantaisin on "tekstiilipäivä" ja silloin heitetään pyykkikoriin pyyhkeet, petivaatteet ja yöpaidat. Maanantaina siksi, että silloin ollaan todennäköisimmin kotona, en jostain syystä mielelläni sovi maanantaille mitään ohjelmaa.

Sunnuntaina on sitten se kiva homma, eli leipominen - viikon viimeinen "kotityö."

Näin meillä. Systeemi on muotoutunut aikalailla itsestään, sen mukaan mihin aikaväliin mikäkin homma luontaisimmin lankeaa. Tiivistetysti:
Ma tekstiilipäivä.
Ti-pe järjestelyä.
La siivous.
Su leipominen.
Ja joka päivälle tietty ruokajutut ja Kolmivuotiaan aktiviteetit.

Hyvää viikonlopun jatkoa!

Siivousterveisin,
Nina

2 kommenttia:

  1. Luin just Marie Kondo:Konmari, Siivouksen elämänmullistava taika. Luulen, että se antais sullekin jotain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olen lueskellut muutamia blogi-postauksia aiheesta ja täytyy sanoa että kyllä se kiinnostavalta vaikuttaa. Sellaiselta hyvä mielen siivoukselta :)

      Poista