sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Härkis ja härkäpapurouhe kokemuksia

Hei!

Härkis oli kuluneen vuoden hitti ruokamarkkinoilla. Eikä ihme, olen kokeillut sitä ja oli kyllä hyvänmakuinen ja helppokäyttöinen valmiste. Ei vaan ihan halvimmasta päästä. Tutkin sitten päivänä muutamana kaupan kuiva-ainehyllyjä ja sieltä pisti silmään Härkäpapurouhe-niminen paketti. Valmistaja oli sama Verso kuin Härkikselläkin.

Eilen meille tuli vieraaksi gluteenitonta kasvisruokaa suosiva ystäväni. Tein ruuaksi kaalilaatikkoa riisi-ohralla ja proteiiniksi vaihdoin jauhelihan tilalle härkäpapurouheen. Joo ei kovin juhlavaa tarjottavaa... mutta eipä tässä ollut juhlista kysekään ja lämpimät pitkään haudutetut laatikkoruuat maistuvat pakkaspäivinä erityisen hyviltä. Laitoin rouheen muiden raaka-aineiden joukkoon sellaisenaan, silmämääräisesti mitaten. Käyttö ei edellytä liottamista, ruskistamista tai mitään muutakaan esivalmistelua. Laatikko oli uunissa täydellä lämmöllä noin tunnin ja sen jälkeen hautui sammutetussa uunissa vielä toisen tunnin ennen ruokailua. Reseptinä oli ihan perus-kaalilaatikko.

Härkäpapu on paketin mukaan pohjolan vanhimpia viljelykasveja, sitä on viljelty täällä aina 1200-luvulta lähtien. Sopii ihmetellä, miksi tuontipavut ovat niin suosittuja verrattuna tähän ravinteikkaaseen ja helposti viljeltävään kotimaisen lajiin... Proteiinia rouheessa on 46 %, Härkiksessä 17 %. Rouhe on riittoisaa, tilavuus kasvaa tuotteen kostuessa.

En halua sinänsä dissata Härkistä, se on hieno kotimainen innovaatio! Mutta härkäpapurouhe on se valmiste, joka siirtyy tämän nuukailukeittiön vakiorepertuaariin. Se on pikaisesti arvioiden noin 3-4 kertaa edullisempaa sekä myös ravinteikkaampaa ja säilyvämpää. Se on myös erittäin helppokäyttöistä. Miedon maun ansiosta sen voi maustaa moneen reseptiin sopivaksi. Kuten näette, minusta tuli nyt aivan härkäpapurouhe-fani!

Talviterveisin,
Nina

P.S. Ystäväni söi ruokaa ihan mielellään. Puoliso söi ja kommentoi jotain neutraalia. Nelivuotiaan kommentti oli: Hyi! Pahaa! Se taisi kylläkin johtua pääasiassa kaalista. Mutta vähän täytyy vielä muokata maaperää, että saadaan perhekin innostumaan härkäpavusta.


10 kommenttia:

 1. Täytyypä kokeilla. Meillä syödään liian vähän kasvisruokaa ja suoritan jatkuvasti erilaisia kokeiluja, mutta en ole oikein löytänyt koko porukalle maistuvia reseptejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tilanne täällä. Härkäpapurouhetta voi myös laittaa jauhelihan kanssa esim. puolet ja puolet. Säilyy lihan aromit niille, jotka sitä kaipaavat, ja kuitenkin tulee myös kasviproteiinia mukaan.

   Poista
 2. Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä; http://www.versofood.fi/fi/reseptit/pinaatti-harkapapuletut
  Itse en ole härkäpapurouhetta kokeillut, mutta me syömme tuollaisia pinaatti-härkäpapu -lettuja aina välillä, missä rouheen sijasta ainesosana on valmis härkäpapujauho. Superhyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, pinaattiletut kelpaa meilläkin kaikille. Tuolla ohjeella siitä saisi vähän ruokaisampaa.

   Poista
 3. Minä olen taas pistänyt ns. "rahaa palamaan" syömällä härkis-tomaattikastiketta melkein joka viikko. Periaatteessa aika riittoisaa ruokaa sekin. Pian varmaan sitä "kauranöyhtääkin" löytyy kaikista kaupoista, ja härkäpavun käyttö vain lisääntyy lihan korvikkeena. Pitänee tutkia ja kokeilla tuo rouhekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, oli niin helppokäyttöistä! Härkis-tomaattikastike kuulostaa hyvältä myös :) Minä en ole vielä kokeillut kauranöyhtää, ei ole tullut sopivasti vastaan enkä ole vartavasten lähtenyt metsästämään. Facebookissa on ryhmä Nyhtökauratutka, johon jäsenet päivittävät kauppoja ja aikoja milloin sitä on missäkin saatavilla.

   Poista
 4. Meillä on tuo rouhe viikottaisessa käytössä :) Tykkään!

  VastaaPoista
 5. Pitääpä tutkia tuotetta! Härkiksen lisäainelista hieman hirvittää, joten olen mieluummin ostanut nyt paremmassa saatavuudessa ollutta nyhtökauraa. Nyhtökaurasta olen tehnyt mm. "porotonta käristystä" muusilla, nyhtiskeittoa (lihakeitto jossa liha korvattu nyhtökauralla), aasialaista wokkia, ja mitähän vielä..
  Nyhtökaurapaketista (250g) saa kaksi ruokalajia. Kun taas jauhelihapaketista (400g) ei nesteiden haihtumisen jälkeen jää mitään jäljelle...tosin itse kokkaan lihaa enää vain koirille.

  VastaaPoista
 6. Kiva huomio tuo härkäpapurouhe, meinasin kokeilla jätkistä kasvisruokaterveellinen, vaan etsikää tuota. Ja pieni huomio, gluteeniton ystäväsi taisi saada hieman väärää viljaa, ohra siis siinä riisi-ohrassa. Itse huomasin viime jouluna glut. tyttärelle tehdä oman version maksalooraa ihan vaan riisistä 😊

  VastaaPoista