perjantai 15. toukokuuta 2015

Biojätepussit -halvalla vai ilmaiseksi?

Meikäläistä kun ärsyttää kaikki riistohinnat, niin viimeisimpänä sapetuksen aiheena on ollut biojätepussit. 10 senttiä kappale??! Lidlissä??! Kuka hullu tuollaisia hintoja maksaa, ja vielä halpamyymälä pitäisi olla. Muualla on varmaan vielä kalliimpaa.

Onneksi postiluukusta tulee ilmaiseksi kaikenlaista paperia, josta voi askarrella mokomat pussit itse. Rikasta elämää -blogin Veera on postannut aiheesta Facebook-sivullaan tässä hiljattain. Siellä on kuva varsin napakan näköisistä pusseista. Arvostan! Itse taittelen kiireissäni vähän heppoisempia versioita. Kääräisen sanomalehdestä tuutin/tötterön niin, että paperi kääntyy neljä kertaa. Ja taitan pohjaan jäävän terävän "piikin" tylpäksi, jolloin pussiin muodostuu leveämpi pohja. Tämä viritelmä vaatii pääsääntöisesti muovipussin tai jotain muuta suojaa alleen, muuten on ämpärin pohjalla äkkiä sotku.

Toinen helppo versio, jota meillä käytetään, on kaupan bio-hedelmäpussit. Kaikissa kaupoissa niitä ei valitettavasti vielä ole, mutta meidän lähikaupassa onneksi on. Eli valitsen biopussin, silloin kun niitä on saatavilla ja kyseessä sellainen kasvikunnan tuote, jonka joka tapauksessa pakkaisin pussiin, esim. tomaatit. Hintatarra on hiukan hankala juttu. Sitä ei saa mitenkään järjevästi myöhemmin irrotettua, niin että pussi pysyisi ehjänä. Olen liimannut tarran joko pussin sankaan tai yläreunaan sellaiseen kohtaan, josta se on näppärä leikata pois. Tunnustan, joskus on unohtunut se tarra kyllä pussin pohjaankin... en tiedä miten iso ympäristörikos se on - eihän se hyvältä kuulosta, että biojätteeseen menee tarroja :/ Lupaan tsempata ja pyydän sitä kaikilta muiltakin - onhan tämä meidän kaikkien yhteinen maapallo ja tulevaisuus!

Nyt takaisin arkeen ja kustannusanalyysiin: meidän perheessä biojätettä kertyy noin 1 pussi / päivä. Joten kaupasta ostettuna se tekisi noin 330 pv *0,10 € = 33 € / vuosi. Ihan hyvä säästö. Käytin laskennallisena vuosikulutuksena 330 päivää, sillä olemme silloin tällöin lomamatkoilla, sukuloimassa, ymv., jolloin ei tietenkään biojätettäkään kerry.

Terveisin,
Nina

3 kommenttia:

  1. Silloin, kun meillä oli erikseen biojätekeräys (nyt ei ole ollut mahdollisuutta siihen vuosiin), teimme seuraavasti; Taittelimme sanomalehdestä pusseja, mutta keräsimme biojätettä ensin (usean päivän ajan) tavalliseen hedelmäpussiin, ja kun tavaraa oli kertynyt tarpeeksi, kippasimme sisällön sanomalehtipussiin, ja kiikutimme sen keräykseen. Näin ei tarvinnut pelleillä märän paperin kanssa, vaan se kastui sitten vasta siellä roskapöntössä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä ja sorry vastaus viiveellä. Tuo on mainio idea :)

    VastaaPoista
  3. Meillä on sellainen pieni kannellinen muoviämpäri biojäteastiana. Siihen aina suoraan vaan biojätteet ja kansi kiinni niin ei hajut leviä. Sitten kun on täysi, niin käy vaan kippaamassa ämpärin tyhjäksi ja huuhtelee. Eipä mene rahaa pusseihin, eikä tarvitse pähkäillä sanomalehden kanssa.

    VastaaPoista