tiistai 9. elokuuta 2016

Kiva Planner edullisesti

Hei!

Plannerit ovat nyt nosteessa. Sellaiset isommat ja perusteellisemmat kalenterit, joihin suunnitellaan elämänmenoa vähän tarkemminkin. Niitä koristellaan ja tuunataan mieleisillä kuvilla, tarroilla, washi-teipeillä, jne. En ole koskaan ollut innokas askartelija, mutta nyt olen kuitenkin tempautunut mukaan tähän villitykseen. Säästäväisellä tyylillä kylläkin.

Plannereita voi tilata personoituna ainakin ulkomaisista verkkokaupoista. Niissä voi muokata ulkoasua ja sisältöä monin tavoin. Mm. että ovatko viikkonäkymät vaaka- vai pystytasossa. Asiaan vihkiytyneillä on oma slangi, joka ei ihan heti avaudu. Kun puhutaan, että onko planneri vertikaalinen vai horisontaalinen, tarkoitetaan juuri tuota viikkonäkymien asettelua. Muistiinpanojen tekeminen Bullet Journal-menetelmällä on puolestaan lyhennetty bujoksi.

Suomessakin on jo omia Planner-ryhmiä, ainakin nettisivusto ja facebook-ryhmä Planner Lovers Finland. Maailmallahan tämä on ollut iso juttu jo monta vuotta. Plannereita ja oheistarvikkeita myydään kuin siimaa ja YouTubesta löytyy toinen toistaan hienompia Planner-videoita.

Hienot kalenterit maksavat monta kymmentä euroa. Ykkösmerkki taitaa olla Erin Condren ja sen  tilaaminen Suomeen kustantaa käsittääkseni yli 100 €, kun jo valmiiksi suolaiseen lähtöhintaan lisätään postikulut ja tulli. Personal Planner on hiukan edullisempi puoti, ja siellä minäkin kävin alustavasti suunnittelemassa itselleni allakan. Hinta olisi ollut noin 30 €. Täytyy sanoa, että tosi nättejä malleja siellä kyllä oli...

Mutta mikä neuvoksi, jos haluaa kunnon perusteellisen ja tukevan Plannerin edullisesti? Löysin vastauksen Suomalaisesta Kirjakaupasta. Siellä on myynnissä Opettajan Tuntimuistio 2016-2017. Siinä on ihan samanlainen sisältö kuin kalliimmissa Plannereissa. No mitään koristelua siinä ei tietenkään ole, sehän on ammattikäyttöön tarkoitettu allakka. Hinta? 14,95 €!!! Joka kuukauden alussa on yhden aukeaman kokoinen kuukausinäkymä, joka on minulle must. Haluan saada kerralla kokonaiskuvan siitä mitä on tulossa. Sen jälkeen vertikaaliset viikkosivut. Paljon lisäsivuja muistiinpanoille. Erilaista opettajaspesifiä aineistoa, jota voi käyttää tietty muuhunkin, jos haluaa. Esimerkiksi lukujärjestyksiin voi merkata omia tai lasten lukujärjestyksiä, omia harrastuksia, treeniaikatauluja, siivousaikatauluja :D tai vaikka ruokasuunnittelupohjan, jos noudattaa jotain vakiomallia. Parilla aukeamalla on vuosikalenteri, jossa on pienet kirjoitustilat. Voisin ehkä sijoittaa siihen jonkunlaisen finanssiseurannan. (se tosin toimii hyvin Excelissäkin) Erilaisille luettelosivuille voi laittaa vaikka mitä, esim. omia projekteja, kuten remontit tai lomasuunnitelmat, kokeiltavat uudet reseptit, ostoslistat.

Miksi siis Planneri eikä sähköistä kalenteria? Plannerointi on harrastus sinänsä. Sähkökalenteria käytän itsekin kaikkiin työasioihin. Muissa asioissa on mukavaa katsella vähän värikkäämmän ja hauskemman näköistä paperiversiota. Samalla se toimii myös jonkinlaisena päiväkirjana ja muistojen kirjana siitä mitä olen milloinkin tehnyt ja millaista elämä on ollut. Ehkä joku sukututkija hyötyy tästä sadan vuoden kuluttua :) Ruudun tuijottamista on muutenkin nykyään ihan tarpeeksi. Tuntuu, että paperisen kalenterin katselu tuo helpotusta silmille.

Tässä kuva meikäläisen tämän viikon pohjasta, siinä ei siis ole vielä mitään tekstiä, paitsi vasemmassa alareunassa oli jo pari muistettavaa asiaa, joita en halua jakaa koko maailman kanssa :) Päivämäärän viereen washi-teipin yläpuolelle saatan kirjoittaa päivälle otsikon, esim. Paluu mökiltä, tai jotain muuta mikä luonnehtii kyseistä päivää sopivasti. Tarroilla olen kuvannut hauskoja asioita, ma-aamuna oltiin vielä mökillä, joten siitä syystä kalat ja simpukat. Sunnuntaina päästään taas vesille, siitä syystä Muumipappa-kapteeni. Vasemmalle alas kirjoitan tärkeitä ko.viikolla muistettavia asioita. Oikealle alas tulee Ateria tarjolla-niminen ruutu, johon laitan seuraavien päivien ruokasuunnitelmaa, sikäli mikäli jaksan suunnitella etukäteen... tai sitten vaan päivitän jälkikäteen mitä tuli tehtyä. Se auttaa pitämään ruokavaliota monipuolisempana. Yläpuolella oleva kapoinen ruutu on pyhitetty liikuntasuorituksille. Joka päivä pitäis jotain... Pitäkää peukkuja, että siinä olisi loppuviikolla jotain merkintöjä :O


Tää lähtee nyt askartelemaan Plannerin seuraavaa aukeamaa, heippa!!

T: Nina

P.S. Vielä vinkki ultrasäästäväiselle: Kaikkein halvimmaksi harrastus tulee Bullet Journal-tyylillä. Siinä siis tiettyä tekniikkaa noudattaen tehdään itse kalenterin ja muistikirjan yhdistelmä. Tarvitaan vain vihko ja kynä. Aikaa sen sijaan tarvitsee panostaa enemmän. Tämä siis jos et halua käyttää sähkökalenteria, jolloin ei kulu rahaa eikä aikaa, mutta sitten ei olekaan enää kyse Planner-harrastuksesta.

Kokeilin tätä BuJoa pari vuotta sitten. Minusta oli tosi kiva ajatus, että olisi kaikki samassa vihkossa ja sellaisella mallilla kuin itse haluan. Mutta ei minulla käytännössä ole ollut aikaa askarrella koko settiä, joten homma hyytyi alkuunsa.





8 kommenttia:

  1. Ihana idea. Näin jo tuollaisen Bullet Journalin ja olin innostua. Nyt houkuttelet taas. Mutta kuules, elä sano, etteikö sähköisestäkin voisi tehdä harrastusta. Olin jo mielessäni rakentamassa sähköistä koristeltua ja tuunattua versiota.
    Laitan asian hautumaan ja yritän saada testiversion näytille blogiini lähiaikoina. Tervetuloa seuraamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähköinen tuunattava Planner kuulostaa hyvältä, jään odottelemaan :)

      Poista
  2. Tosi hyvä idea tuo opettajan tuntimuistio. Mulla on ollut käytössä semmoinen ihan pieni kalenteri ja joku ilmaiseksi saatu seinäkalenteri, mutta tuommoinen olisi paljon kätevämpi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän ainakin mahtuu kaikki asiat :) Pieni on toisaalta kätevämpi kuljettaa mukana.

      Poista
  3. Kiitos loistavasta aiheesta. Itse kuluja karsiessani erosin ammattiliitosta jonka jäsenyydestä en nykyisin hyödy mitään. Paitsi tuo kalenteri. Vuosia olen käyttänyt ammattiliiton kalenteria, mutta uuden kalenterin esivuodelle saan yhdellä liiton kuukausimaksulla tai sitten kiitos ideasi tuunaamalla vihosta itse kalenterin ensivuodelle. Nyt vain miettimään mitä ihannekalenterini sisältäisi perus vuosi ja viikko sivujen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! En voi kyllä ottaa kunniaa ideasta itselleni, bujo on ihan blogeista ja kanavista löydetty malli :)

      Poista
  4. On myös Kalenterimania niminen ryhmä ellet ole sitä jo löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, täytyypä käydä tutustumassa

      Poista