maanantai 24. lokakuuta 2016

Pakastin marjoja pullollaan...

...trallallaa :)

Hei!

Mukava tunne kun ruokavarastot ovat syksyllä täynnä. Kai se on joku sisäänrakennettu tietoisuus, että kylmä pitkä talvi on tulossa ja ruokaa pitää olla Paljon. Meillä oli viime kesänä aikaisempaa enemmän vapaata (tai vähemmän töitä, kuinka päin asian haluaa nähdä) ja sen johdosta tuli kerättyä marjoja oikein huippusaalis. Pakkanen rutisee liitoksissaan mustikkaa ja puolukkaa, ja löytyy sieltä vadelmaa ja mansikkaakin. Ehkä jokunen rasia puna- tai mustaviinimarjaakin on löytänyt tiensä meille. Ihana Mummu on sponsoroinut meitä omenahillolla ja yksi sukulaisrouva karviaisilla.

Olen tässä hiukan mietiskellyt, että miten tuon kaiken saa kulumaan?? Normaalisti marjoja on laitettu aamupuuroon ja ehkä joskus keitetty vispipuuroa ja satunnaisesti on ollut mansikka- tai omenahilloa. Ja seuraavana keväänä pakastin on ollut tyhjä ja sulatettu. Nyt tilanne on ratkaisevasti toinen. Marjoja on aivan tolkuttomasti. Tilanne täytyy projektoida. Tavoitteena, että viimeistään juhannuksena pääsen sulattamaan pakastimen. Kunnon projekti vaatii muutamia asioita, kuten projektisuunnitelman ja aikataulun.

Lähtökohta: pakastimessa lienee noin 50 rasiaa ja nyssäkkää. Aikaa on lokakuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin: 8 kuukautta. 50/8 = 6,25 yksikköä / kuukausi. Sen voi pyöristää kuuteen, sillä muutama rasia menee joka tapauksessa jollekin muulle talven mittaan. Tuo määrä ei ole mahdoton, mutta vaatii suunnittelua ja ennen kaikkea muistamista käyttää niitä.

Listaan mitä mistäkin marjasta voi tehdä tai mihin sitä parhaiten voi käyttää.

Puuromarjat - kaikki käy.
Välipala jugurtin kanssa - kaikki käy.

Puolukka
Puolukkakakku - maustekakku, johon tulee mukaan puolukkaa.
Vispipuuro
Paras jugurttimarja
Puolukkakauralastut - uusi ohje, ei vielä testattu.
Ruokien kanssa - kaalilaatikko, pinaattiletut, maksalaatikko, ym.
Punakaalisalaatti.

Mustikka
Mustikkapiirakka
Muffinsit
Välipala talkkunoiden ja maidon kanssa. (Olen huomannut, että monet ikäiseni ja nuoremmat eivät tiedä mitä talkkunat ovat, joten tiedoksi: kyseessä on paahdettua jauhoa, jossa on oma jännä maku. Sitä tehdään eri jauhoista, usein mukana on kauraa ja hernettä, että proteiinia löytyy :)


Mustikkaa ja talkkunajauhoa. Lisää raikasta maitoa - ja vot!
Viinimarjat
Punaherukkahillo - ET-lehden ohje löytyy netistä, on muuten hyvää, jouluisaa!

Vadelmat
Lettujen ja pannukakun kanssa

Mansikka
Jäätelon kanssa
Hillo lettujen ja pannukakun kanssa
Mansikkapiirakka

Karviainen
Köyhän miehen lakkahillo - karviaista, porkkanaa ja hillosokeria. On makuelämys! Käytetään kuin lakkahilloa.

Omenahillo
Lettujen ja pannukakun kanssa
Omenahillopiirakka
Muussatun banaanin kanssa

Mehuja en osaa keittää, eikä ole Maijaakaan. Mummu lupasi tehdä meille puolukkamehua, mutta toivoisin hänen huvittelevan enemmän ja passaavan meitä vähän vähemmän... ehkä silti talven mittaan yksi mehusatsi saa valmistua.

Lista ei ole tyhjentävä, ja saatan käydä täydentämässä tätä myöhemmin, jos/kun vastaan tulee uusia mielekkäitä ja maukkaita käyttötapoja. Minä en ihan joka välissä jaksa paistaa lettuja tai edes pannaria, joten vähän muitakin käyttötapoja pitäisi löytää... Sellaisia helppoja ja arkeen luontevasti solahtavia.

Summa summarum: aamupuuroon marjoja entiseen tapaan. Välipalaksi marjoja jugurtin tai talkkunoiden kanssa - ja tällä korvataan yksi kaupasta ostettu hedelmä päivässä. Sunnuntain leipomuksiin marjareseptejä. Ja vispipuuro on niiiin hyvää, että sitä kyllä muistaa tehdä ja syödä vaikkei mitään muuta muistaiskaan...

Projektisuunnitelma on kuluttaa 6 rasiaa marjoja ja omenaa kuukaudessa yllä luetelluilla tavoilla. Välitavoitteena on inventoida pakastin ennen joulua, laskea jäljellä ovat rasiat ja päivittää suunnitelmaa tarpeen mukaan. Jos tiedät jonkun helpon ja hyvän marjareseptin, tai huomaat minun unohtaneen jotain täysin itsestäänselvää, niin vinkkaa kommenteissa!

Kaunista syksyistä loppuviikkoa - viikonlopulle näyttäisi olevan vähän aurinkoakin luvassa!

Terveisin,
Nina

P.S. Jos korvaa yhden ostohedelmän päivässä marjoilla, niin säästö lienee noin 35 snt/hedelmä. Säästö 8 kk aikana olisi n. 84 €. Pakastin on päällä oli marjoja tai ei, joten sähkölle en laske lisähintaa. Rasioita on omasta takaa ja kierrätetty kaikenlaisia kaupan rasioita, että ei kuluja siinäkään suhteessa. Mökillä ja retkillä olisi käyty muutenkin, joten en myöskään laske tälle matkakuluja. Vuosisäästö olisi noin 127 € / hlö.

EDIT P.P.S. Olin ajastanut tämän tekstin viime viikon maanantaille, mutta unohtanut siirtää luonnoksista julkaistaviin. Joten se mitä toissa viikolla lupailin, että julkaisen joka viikko jotain, menikin heti samantien pyllylleen. No, uus yritys...2 kommenttia:

 1. Meillä syödään smoothieta tai fruitieta joka arkiaamu. Lähinnä siis banaania ja jotain pakastimesta valittua marjaa ja mehua tai vettä tai jogurttia ja sekaisin.

  Tällä tavalla meillä vähenee suht hyvään tahtiin kaikki marjat. Lisäksi välillä puuroon ja jogurtin sekaan ja vispipuuroksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smoothiet vielä odottavat vuoroaan meidän keittiössä. Pitäisi ottaa tavaksi, ne olisivat mainioita aamu- ja välipaloja.

   Poista