torstai 29. toukokuuta 2014

Sokerinhimo taittuu sokerilla

Olen karkkinarkkari, suklaa-addikti ja pullahiiri. Siitä ei pääse mihinkään. Diabetesta ei vielä ole, mutta vyötärönympärys harmittaa joka kerta vaatteita sovittaessa. Ja tietenkin se rahanmeno. Euron päivittäinen herkkuostos maksaa vuodessa 365 euroa. Eikä se siihen edes jää, vaan vaikkapa karkkipussit maksavat nykyään paljon enemmän kuin sen euron. Markka-aikana ei olisi tullut mieleenkään ostaa kahden kympin karkkipussia, mutta nyt vastaavan hintainen reilun kolmen euron pussi ei tunnu minusta mitenkään tavattomalta. Ja niistähän kertyisi jo tonni vuodessa. Huh huh.

Tässä taannoin löysin yhden toimivan tavan päästä eroon älyttömästä herkkujen ostelusta. Oltiin Kaksvuotiaan kanssa kotosalla, hän nukkui päiväunia, ja minä keittelin itselleni kahvia. Ja voi kauhistus, talosta ei löytynyt mitään hyvää :O Ei kaapeista, ei pakastimesta eikä edes pudonneita pastilleja taskujen tai käsilaukun pohjalta. Voi #kele. Ei ollut todella mitään muuta makeaa kuin sokeri, joten siihen oli tyytyminen. Mummolatyyliin otin sokeripalan suuhuni ja ryystin kahvia sen läpi. Se oli yllättävän hyvää! Viisi palaa taisi mennä, ja olin tosi tyytyväinen itseeni. Sitten iltapäivän mittaan olin vielä tyytyväisempi, sillä jostain kumman syystä ei tehnyt enää koko päivänä mieli herkkuja. Jotenkin tuo kahvi-sokeri-yhdistelmä toimii aika hyvin.

Säästöä kertyy yllättävän paljon. Sokeripalapaketti maksanee noin 2 €, ja tuossa meidän paketissa kerrotaan olevan 280 palaa. Yksi pala maksaa siis noin 0,7 senttiä. Jos kuluttaisin 5 palaa päivässä, saan rahaa poltettua kokonaiset 3,5 senttiä. Kaikkein edullisin pikku Pätkis taitaa maksaa 0,35 €, eli kymmenkertainen säästö!!!

Minulla on ollut tapana ostaa noin 0,60 € hintainen suklaapatukka päivittäin. Se tekee vuodessa 219 €. Jos sen saa korvattua 3,5 snt sokeripaloilla, vuosikustannus laskee 13 € tienoille. Säästöä kertyisi 206 € vuodessa. Tämä todella kannattaa, vaikkakin nuo luvut ovat vain suuntaa-antavia. Jätettäkin kertyy vähemmän kuin karkkien käärepapereista ja vaivaa on paljon vähemmän kuin jos leipoisi itse jotain. 

Ihan kaikkia herkkuja sokeripaloilla tuskin pystyy korvaamaan. Usein karkkiostokset  tulee tehtyä hetken mielijohteesta kaupassa, ja minä ainakaan en sillä hetkellä muista mitään sokeria olevan olemassakaan kun Geishat ja Fazerinat osuvat näkökenttääni. Ja jos vierastarjottavana on pelkkiä sokeripaloja, voi olla että vieraita ei kohta enää käy... ;) 

Kuten kaikki tietävät, sokeripalojen imeskely on myöskin haitaksi hampaille. Jos sen johdosta hampaat reikiintyvät, niin sitten koko säästö valuu kyllä siihen, eikä riitäkään. Joten vinkin käyttö omalla vastuulla, full disclosure...

Ja nyt kahville!
t: Nina

2 kommenttia:

  1. Tosi hauska oivallus tuo karkkien korvaaminen ehdalla sokerilla! :) Rehtiä myöntää itselleen, että makeaa on kuitenkin saatava... :)
    Tuli mieleeni, että oletko harkinnut ruokaostosten tekoa verkossa? Siinä vähenisivät nuo hetken mielijohteesta tehdyt ostokset. Meidän taloudessa ei paljoa enää itse ruokakaupassa käydä.
    Kirjoittelin tuosta viime vuonna:
    http://www.rikastaelamaa.fi/2013/09/onnellinen-ruuan-verkosta-ostaja.html

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä! Meillä on ruokakaupat niin lähellä, että verkosta ostaminen ei ole tullut mieleen. Pitääpä perehtyä aiheeseen. Joskus kun on kiire tai ollaan vaikka flussassa, niin olisihan se luksusta saada kauppaostokset kotiovelle :)

    VastaaPoista