perjantai 1. elokuuta 2014

Ilmaista tekemistä Stadissa: taidegalleriat

Kuinkahan moni tänäkin kesänä tuskailee museoiden hintoja ja ryysistä Helsingissä? Monet paikallisetkin kun menevät mielellään perheensä, siippansa tai ystäviensä kanssa katsomaan jotain kulturellia ja sivistävää lomallaan. Ulkopaikkakuntalaisille se lienee itsestäänselvyys. Ja mitä tulee ekana mieleen? Ateneum. Tokana? Kiasma. Kolmantena? Ei mitään, täytyy googlata, ja sitten löytyy Espoosta joku Emma. Arvostan kyllä noita kaikkia, mutta kun olis täällä muutakin (ja nyt en tarkoita Suomenlinnaa).

Virkistävä vaihtoehto löytyy Helsingin keskusta-alueelta, nimittäin taidegalleriat. Niissä näyttelyt vaihtuvat, ja nykyään netistä näkee hiukan jo etukäteen, missä minkäkin näköisiä kuvituksia olisi esillä. Ei tarvitse ihan sokkona mennä katsomaan kokeellista videoperformanssia, jos ei se ole oma juttu. Tai lapset on liian pieniä ymmärtämään sellaisen vivahteita tai mitä ne nyt on.

Yksi tällainen hyvä kohde sattui meidän tiellemme Kalevankadulla: Galleria Duetto. Satuttiin olemaan Vaari, minä ja Kaksvuotias -kokoonpanolla liikkeellä. Kyseisessä galleriassa on lintuaiheinen näyttely. Kahden taiteilijan (Eeva Pesonen ja Metta Savolainen) akvarelleja, piirroksia, ja ehkä siinä oli jotain muutakin tekniikkaa käytetty, en nyt muista niin tarkkaan. Anyways, tämä näyttely oli kivaa katsottavaa. Helposti lähestyttävä, lintu- ja kasviaiheita, joitain ornamentteja. Kevyitä kesäisiä värejä. Ei kuitenkaan niin kiiltokuvamaista, että aikuista katsojaa olisi alkanut kyllästyttää. Kuvien symboliikka ja unenomainen mystiikka tarjoavat jotain, mikä jäi askarruttamaan ajatuksia vielä jälkeenpäinkin.

Suosittelen lämpimästi nyt ensisijaisesti tätä näyttelyä mutta samalla myös kaikkia muitakin Helsingin taidegallerioita. Kävijöitä ei yleensä ole tungokseksi asti. Paikalla on aina joko galleristi itse tai muu asiantuntija kertomaan kiinnostuneille näyttelystä - ilman aikavarausta. Löytäkäämme nämä kätketyt helmet!

Terveisin,
Nina

P.S. Jos joku tietää muita hyviä näyttelyitä, pois lukien isot museot, niin kuulisin mielelläni vinkkejä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti