perjantai 1. huhtikuuta 2016

Meillä on vesirokko!

Nelivuotias (joo, meillä oli synttärit :)) on koko talven onnistunut välttelemään vesirokkoa. Päiväkodissa oli ensimmäinen epidemia syksyllä ja nyt on alkanut toinen kierros. Hoitaja jutteli tällä viikolla, että meidän lapsen lisäksi siellä on enää vain kaksi muuta välttynyt siltä. Ja sen päivän iltanahan sitten huomasinkin iltapesulla näppylöitä. Onneksi tämä näyttää olevan varsin maltillinen virus tai sitten pojalla on vaan niin rautainen terveys, ettei tauti pääse jyräämään täydellä voimalla. Muutamia näppylöitä siellä täällä (enintään 30) ja lievää lämpöilyä muutamana päivänä.

Nyt me sitten hengaillaan kaksistaan täällä kotosalla :) Puoliso on työnsä vuoksi reissussa. Taudin takia ollaan pysytelty sisällä, mitä nyt hetken aikaa oltiin aamupäivästä parvekkeella haukkaamassa happea. Ja puhalleltiin saippuakuplia! Se olikin hyvä veto, saatiin hauskaa tekemistä ja päiväunet eivät nykyään hänelle enää maistu ilman edes pientä ulkoilua. Onneksi on parveke :)

On tässä hiukan organisoimista, kun joutuu ykskaks yllättäen kotiin viikoksi tai jopa kahdeksi. Onneksi meillä on iso pakastin, ruokaa riittää kyllä. Ainoa mistä tulee nopeasti pula on Nelivuotiaan maidot ja meikäläisen suklaat... Kaapissa on sentään palasokeria, jos makean pula yllättää. Isovanhemmat onneksi pääsivät apuun ja kävivät meille maitokaupassa, joten nyt ei tarvitse senkään vertaa pistää nenäänsä kämpästä ulos!

Mitäs ollaan sitten syöty? Eilen tein Pad Thai-nimisestä thaikkuruuasta oman version. Teen siitä Nuukailijan arkikeittiö -postauksen lähiaikoina. Se oli hyvää ja edullista, ja voi varioida lukemattomilla tavoilla. Tänään tein kalakeittoa, ihan perunaa, pakastekalaa ja pakaste-keittojuurespussi. Jauhelihaa on yksi paketti odottamassa ja mietiskelen juuri, että mitä siitä tekisin. Mureketta ei ole ollut aikoihin, joten ehkä sitä... saas nähdä. Pakasteessa on ainakin karjalanpaistia, kasvispihvejä, kalapuikkoja ja erilaisia kalakuutioita. Säilykepuolella tonnikalaa, lihapullia, papuja, hernekeittoa. Yksi kriisi saattaa kuitenkin realisoitua - kahvi loppuu!!! Pikakahvia löytyy, mutta ei se ole sama...

Tekemistä tenavalle saa nyt kehitellä ihan urakalla. Kun kuumetta ei ole pahemmin noussut, niin  virtaa riittää ja ainoa leikkikaveri olen minä. Jälkitauteja varoakseni en halua viedä häntä vielä ulos, vaan ollaan siis lasitetulla parvekkeella, tuulensuojassa, vaan vähän "ulkoiltu". Saippuakuplien puhaltelu oli ihan sopivaa leikkiä siihen tilanteeseen. Ja hoidettiin ruukkunarsisseja ja hän touhusi autojensa kanssa.

Sisällä Nelivuotias haluaisi pääasiassa leikkiä pikkuautoilla ja katsoa piirrettyjä autovideoita. Olen yrittänyt olla Hyvä Äiti ja keksiä monipuolista ja kehittävää, rauhallista tekemistä lisäksi. Tänään tehtiin puuhakirjaa ja luettiin kirjoja. Yleensä me luetaan satuja vain illalla, mutta hän näytti tykkäävän kovasti päivälukemisesta myös :) Sitten leikittiin mekaanikkoa ja "korjattiin" autoa työkaluleluilla. Soiteltiin Mummulle ja juteltiin kaiuttimen kautta porukalla mukavia. Kuunneltiin musaa Youtubesta, päivän paras biisi oli Hevisauruksen Räyh. (Yllättävän hyvä muuten. Ihan uusi tuttavuus mulle koko Hevisaurus ylipäätään.) Hän osallistui myös tiskaamiseen ja viihtyikin keittiössä tiskiharjan ja parin muoviastian parissa varmaan tunnin :)

Lisäksi on suunnitelmissa ainakin muovailuvahat, palapelit, värityskirja. Kylpylelujen uittamista kylppärin lavuaarissa. Junarataa voidaan rakentaa vaikka joka päivä. Kyllähän tuo jonkun verran viihtyy yksinäänkin kaikkien edellä mainittujen toimien parissa, mutta ei kovin pitkään kerrallaan. Joten onneksi on myös ne videot :D

Itsellekin on kaikenlaista työlistalla. Voisin ainakin organisoida Nelivuotiaan tavaroita, mm. kirjat  voisi sijoittaa järkevämmin. Tällä hetkellä niitä on lipaston lokerossa, vaatekaapin alimmalla hyllyllä ja sängynaluslaatikossa. Nyt ne muuttavat kaikki lipaston päälle riviin ja vapautuvat tilat pääsevät parempaan käyttöön: vaatekaapin alahyllyyn muuttaa kenkiä ja sängynaluslaatikkoon...jotain. Värityskirjat ja puuhakirjat saavat jäädä lipaston lokeroon, ja sinne siirtyvät myös piirustusvälineet. Ihanan loogista - täytyy ottaa paras irti tästä "karanteenista!"

Onneksi Mummu on tulossa viikonloppuna käymään, pääsen kauppaan ja ulkoilemaan tai salille. Nyt kotipäivinä varmaan ehdin kirjoittaa blogiakin taas :) Kirjoittelemisiin siis!

Terkuin,
Nina

P.S. Nuukailunäkökulmasta tämä kotoilu on hyödyllistä. Tulee tutkittua, onko kaapeissa jotain vanhenevia elintarvikkeita ja käytettyä niitä pois. Ja tulee leikittyä leluilla, jotka arjen hulinassa ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Eikä tule kulutettua rahaa, kun ei käy missään :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti