perjantai 4. marraskuuta 2016

Ilmaista viihdettä: Downshiftaajat Yle Areenassa

Hei!

Näin mainoksen Downshiftaajat -sarjasta ja se kolahti heti. Menin sopivan hetken tullen Yle Areenan sivuille katsomaan löytyisikö sieltä jaksoja ja löytyihän sieltä! Kaikki kymmenen jaksoa voi katsoa heti kun haluaa, ei tarvitse edes odottaa televisioesitystä.

Tykkäsin sarjasta kaikin puolin kovasti, ja katsoin siis kaikki jaksot, jos nyt en ihan putkeen niin muutaman päivän sisällä kuitenkin. Jos joltain on mennyt ohi, niin kyseessä on tv-sarja, jossa menestyvä nuoripari Satu ja Tommi menettävät omaisuutensa ja tulonsa ja sen myötä myös aineellisen elintasonsa. Ullakkoasunto Eirassa vaihtuu vuokrakaksioon Vantaan Koivukylässä. Mersu ja joku toinen hieno auto vaihtuvat lähijunaan ja sittemmin vaikeasti käynnistettävään käytettyyn koslaan. Kenellekään ei tilanteesta voi kuitenkaan kertoa vaan pariskunta päättää esittää kaikille, että kyseessä on trendikäs elämäntapavalinta - downshiftaaminen.

Olen asunut nuorena opiskelijana Vantaalla ja muistan, että ko. kulmilla oli kyllä aika värikästä. Tuttavapari asui silloin Koiviksen aseman kulmilla olevassa sinisessä kerrostalossa, joka vilahtaa jaksoissa usein, ja siellä oli heidän kertoman mukaan täysi villin lännen meininki. Että ei tuo sarjan kuvaama kerrostaloelämä ihan pelkkää legendaa ole. Yhdessä jaksossa Satun ystävätär miehineen tulee käymään heillä ja he lähtevät yhdessä tutustumaan villiin lähiökapakkaan ja Satu joutuu tappeluun. Minä en koskaan uskaltanut edes kurkistaa kyseisiin ravitsemusliikkeisiin, hui.

Sarjan roolitus on onnistunut. Pääpari Satua ja Tommia esittää Iina Kuustonen ja Jussi Vatanen. Toista pääparia Sadun veljeä Aaroa ja hänen vaimoaan Piiaa esittävät Mikko Leppilampi ja Niina Lahtinen. Parit ovat yhteensopivan oloisia. Tai miltä kuulostaisi jos pareina olisi Iina Kuustonen+Mikko Leppilampi ja Niina Lahtinen+Jussi Vatanen. Ratkaisevasti erilaiselta ja minusta ainakin tähän sarjaan nähden täysin virheelliseltä. Satun ja Aaron äitinä nähdään Anna-Leena Härkönen, ja hänen poikaystävänä Pirkka-Pekka Petelius. En muista/tiedä, kuka esittää Satun ja Tommin naapurinmiestä, joka on Tommin vanha koulukaveri ja varsinainen toiminnan mies. Täytyypä tarkistaa, sillä roolityö oli uskottava, tyyppi oli ihan kuin joku oma yläastekaveri...  

Vaikka kyseessä on viihdeohjelma, niin kuitenkin herää myös ajatus yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Onhan se totta, että Kulosaaren ja Koivukylän asemanseudun asukkaat eivät taida juuri sosialisoida keskenään. Luokkayhteiskunnan paluu, jne. Mutta mielestäni sarjaa voi kuitenkin katsoa ilman sosiaalisen omatunnon pistosta. Aina toisilla on kivempaa kuin toisilla. Ja aineellisesti leveämmin elävillä on omat murheensa, alkaen siitä, että töitä on niin paljon, ettei ehdi nauttia kauniista kodeista tai viettää aikaa perheen kanssa. Tavallisella tattiaisella voi olla sillä puolella ehkä asiat paremmin.

Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. Joten jos kaipailet tulevaan viikonloppuun jotain kivaa viihdettä, niin suosittelen tätä!

Hyvää viikonloppua!

Terkuin,
Nina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti