tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kaupassakäynnin logiikka

Usein ohjeistetaan, että tarkkaa ja järjestelmällistä taloudenpitoa halajavan tulisi tehdä monen viikon ruokalista ja sen pohjalta kauppalista. Käydä kaupassa mahdollisimman harvoin sekä välttää kaikki ylimääräiset heräteostokset.

Tuo systeemihän on aivan käsittämättömän vaivalloinen! Toisinaan saa blogeista lukea kuvauksia, kuinka ihmiset kertovat toimivansa noin ja käyvänsä vain kerran kuussa kaupassa. Mietin joka kerta, että onko tuo oikeasti reaalimaailmassa mahdollista vai kuvaako kirjoittaja "toiveminänsä" toimintaa. Tuollaisen ruokalistan suunnitteluun kuluisi minulta useita tunteja. Kauppareissun toteuttaminen vaatisi tila-auton. Ja mahtuuko sellainen määrä ruokatarvikkeita edes suomalaisiin ostoskärryihin..?

Voitte siis arvata, että meillä toimitaan aikalailla tismalleen päinvastoin. Kuitenkin kulut pysyvät alhaalla ja viime tingan paniikkiostoksille ei tarvitse lähteä. Meillä keittiönuukailun kulmakivet ovat a) perusvarasto ja b) rajahinnat useimmin käytetyille tuotteille. Kaupassa käydään parin päivän välein, uusia aineksia ostetaan ennen kuin edelliset loppuu ja hyviä tarjouksia ostetaan varastoonkin. 

Perusvarastossa on terveellisiä ja hyviä aineksia, eikä kaikkea tarvitse tietää etukäteen. Kuten, että minä päivänä ehdin valmistaa ruokaa alusta asti itse ja milloin syödään "pikaruokaa" ja mikä menu on tarjolla minäkin päivänä. On joustovaraa yllättävien tilanteiden suhteen. Varaston sisältö voi tietysti olla ihan mitä vaan, itse kunkin tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Meillä on ihan suomalaisten perussettiä. Riisiä, pastaa, perunaa. Lihaa, kalaa, kanaa. Hedelmiä, juureksia, salaattitarpeita. Maitoa, juustoa, jugurttia. Säilykkeinä hernerokkaa, lihapullia, oliiveja, herkkusieniä, jne. Pakastekasviksia, peruna-sipulisekoitusta. Leivonta-aineksia. Popcorn-jyviä... sipsien hinta kun ei mahdu mihinkään rajoihin :O

Kun rajahinnat ovat selvillä, on helppo nähdä mitkä tuotteet ovat riittävän edullisia ja valita niiden väliltä. Ja osaa hamstrata hyvän tarjouksen sattuessa eteen. Esimerkiksi edullisin täysjyväspagetti on meilläpäin kaupoissa 1,76€ / kg. Jos halvemmalla löytyisi, ostaisin riemusta kiljuen. Tämä olisi sellainen positiivinen heräteostos :) Hedelmien rajahintana pidän 2 € / kg, joten valinta tehdään siihen haarukkaan osuvien tuotteiden väliltä. Aina on ollut valinnanvaraa. Luomuhedelmien rajahintani on ollut 3,50 €/kg, mutta sillä saa vain omenaa, jos sitäkään. Pitänee tarkistaa tasoa sen suhteen...

Näistä aineksista valmistuu vaihtelevia ja terveellisiä (?) ruokia vähäisellä suunnittelulla. Ruuanlaittoajan lähestyessä kurkkaan kaappeihin, että mitäs täältä löytyykään ja mitä niistä saisi aikaan. Viimeksi on ollut spagettia ja jauhelihakastiketta, kanarisottoa, savulohta ja perunaa. Kiirepäivien varalle on "pikaruokana" sitä hernerokkaa, kalapuikkoja, säilykelihapullia täysjyväspagetilla. Ihan tavallista. Puolisokin on kiitellyt oikeastaan kaikkea mitä on tarjottu. Hän tosin arvannee, että jos ei kelpaa, vastaus olisi kehotus tehdä itse parempaa ;)

Okei, tunnustan. Ei meillä aina ihan näin rentoa ole. Vieraita varten kyllä suunnitellaan tarjoilut ja joskus muutenkin tekee mieli jotain erityistä... ei silloin nuukailla. Mutta kyllä tällä systeemillä pääsee arkena aika pitkälle kohtuullisella vaivalla ja pienellä budjetilla. Suosittelen arkikokkailijalle, joka haluaa säästää sekä aikaa, rahaa, että hermoja.

Lukijoitakin näyttää blogissa käyneen, kiva :) Tervetuloa uudestaan, ja mielelläni luen kommentteja, jos näistä jutuista herää ajatuksia!

Terveisin,
Nina

2 kommenttia:

  1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista. Eri systeemit tuntuvat sopivan eri tilanteisiin ja eri ihmisille. Meillä tehdään kerran viikossa kaupassa isommat perusostokset, ja tarvittaessa täydennetään pikkuostoksilla viikon aikana. Minusta tuntuisi aikaa vievältä käydä kaupassa parin päivän välein ja suunnitella viikkoa niin lyhyellä aikajänteellä. Yhdessä miehen kanssa mietitään yleensä kerran viikossa, mitä tekisi mieli syödä tulevina päivinä ja mitä ruokaa tehdään niin, että siitä riittää pariksi päiväksi. Eli meille sopii jonkin verran suunniteltu viikko, jossa nähdään samalla esim. harrastukset ja muut tiedetyt menot. Viikon aikana suunnitelmaa voidaan kuitenkin toteuttaa joustavasti tilanteiden mukaan.

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos kommentista :) Elämäntilanne ja asuinpaikka sanelevat varmasti paljon sitä, mikä systeemi kullekin sopii. Meillä on kauppa ja leikkipuisto saman matkan varrella, joten kaupassakäynti osuu luontevasti ulkoilun yhteyteen. Meilläkin todennäköisesti systeemi muuttuu, kun palaan töihin, ja tehdään viikonloppuisin yksi isompi ostosreissu.

    VastaaPoista