perjantai 11. heinäkuuta 2014

Fajitas-herkuttelua kustannustehokkaasti

Meillä syödään fajitaksia vähintään kerran kuussa. Useimmiten täytteenä on ollut kanaa tai jauhelihaa, ja kaikki tykötarpeet on ostettu valmiina kaupan tex mex -hyllystä. Nyt päätin paneutua tähän ruokalajiin, tavoitteena kustannustehokkuus kuitenkin niin, että mausta ei tingitä yhtään.

Fajitas -lettuja voi kuulemma paistaa itse. Tämän vaiheen minä jätän suosiolla väliin. En ole mikään armoitettu lettumaakari muutenkaan, joten se olisi minulle liian vaivalloista säästöön nähden. Mutta netistä löytyy ohjeita sille, jota asia kiinnostaa, ja säästöä kertynee noin 1 € verrattuna valmiina ostettuun pakettiin fajitas-kuoria.

Täytteen pääraaka-aineeksi valitsin kidney-papuja. Ihan Lidlistä ostettuja tölkkipapuja, joissa nettopaino on 450g, ja itse papujen paino 255g. Meitä oli kaksi aikuista syöjää, ja Kaksvuotias hiukan maisteli. Kaksi tölkkiä papuja oli meille reilu satsi, siitä jäi seuraavallekin aterialle, riisin kanssa syötäväksi. Yksi tölkki papuja olisi riittänyt, kun mukaan lisättiin tölkki tomaattimurskaa. En ole aikaisemmin käyttänyt kidney-papuja juuri missään, ja niiden ruokaisuus yllätti positiivisesti. Täytyypä miettiä, missä muualla niitä voisi hyödyntää. Ensimmäiseksi tulee mieleen lämpimät voileivät.

Mausteseosta löytyi kaapista aikaisemmin ostettu pussi. En käyttänyt sitä aivan kokonaan, sillä pavuissa ja tomaattimurskassa oli makua jo itsessään. Puoli pussia riitti oikein hyvin. Kun se loppuu, aion tehdä mausteseoksen jatkossa itse. Luin ainesosat pussin kyljestä. Tätä en ole vielä siis kokeillut, joten ei siitä sen enempää...

Guacamole - sitä meille ei ole enää aikoihin ostettu valmiina. Puoliso oli joskus purkin kyljestä lukenut, että valmisteessa on avocadoa mukana vain 0,5 %. Olen sekoittanut kermaviilin (1 prk) joukkoon avocadoa (3-4 kpl), sekä valko- ja mustapippuria. Hinta noin 1 €, ja määrä hiukan liiankin runsas. Mieleeni tuli myös, että tätä voisi tehdä sekoittamalla 2 avocadoa puolikkaaseen purkkiin smetanaa tai creme fraichea. Tällöin kermaviiliä ei tarvitsisi ollenkaan, ja smetana tai creme fraiche, kumpaa sitten käyttäkään lisukkeena, kuluisi kokonaan tällaisella kahden ja puolen annoksen aterialla. Googlaamalla löytyy varmasti tarkempia hyviä ohjeita guacamolen tekoon.

Salsan ostin hot-versiona. Tuli mieleen jälkikäteen, että senkin voisi tehdä itse. Minun mielestäni se on ihan kuin säilyketomaattimurskaa, johon lisätty jotain tulista maustetta, esim.cayenne-pippuria. Sekaan voisi puristaa hiukan valkosipuliakin. Huomaisikohan kukaan mitään eroa? ;) Puoli tölkkiä tomaattimurskaa maksaa noin 0,27 € ja mausteet muutaman sentin. Satsin hinnaksi tulisi noin 0,30 €. 

Lisäksi lisukkeina oli salaattia, paprikaa ja juustoraastetta. Näihin en sen enempää paneutunut. Edullisimmalla mahdollisella hinnalla ostettuja perustuotteita.  

Minkälaiset säästöt näillä toimenpiteillä on mahdollista saada aikaan?

Kidney pavut maksoivat 0,79 € / tölkki. 2 tölkkiä tekee siis yhteensä 1,58 €. Vastaava määrä naudan jauhelihaa tai broilerin fileesuikaletta olisi kustantanut noin 4 €. Säästöä noin 2,40 €. Maku oli tosiaankin fajitaksiin sopiva, ja yksikin tölkki papuja olisi riittänyt oikein hyvin.

Guacamolen (jos tekisin puolikkaan satsin smetanaan tai creme fraicheen) hinnaksi tulee noin 1,50 €, joka lienee noin 0,40 € edullisempi kaupan soosiin verrattuna. Lisäksi kermaviilin hinta 0,50 € jää pois. Säästö noin 0,90 €.

Salsa ostettuna noin 2 €, itse tehden noin 0,30 €. Säästö noin 1,70 €.

Näillä toimenpiteillä säästöä kertyisi 5 €. Se on minusta oikeasti aika hyvä säästö yhdelle aterialle. Jos tätä kerran kerran kuussa syö, säästöä kertyy vuodessa 12 x 5 € = 60 €.

Ja tämä oli tosiaan nams-hyvää, kuten tavoitteena oli!

Terveisin,
Nina

P.S. Joku viisas sanoi, että jos fajitaksen täytteenä on papuja, se ei ole enää nimeltään fajitas vaan burrito. Että näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti