keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Pyykinpesu mökillä ilman sähköä, mitä vaihtoehtoja?

Onnea on vanhempien kesämökki. Järviseudulla marjamaiden, kalavesien ja seikkailumetsien äärellä. Ikkunasta katsoessa järven pinta kimmeltää koivun oksien lomasta auringonpaisteessa. Metsämansikat maistuvat huikealle. Kerrassaan ihanaa - paitsi pyykkipäivänä. Meillä tämä luonnonihanuus ei ole sähköverkon piirissä. Onneksi on kaasupullot ja aurinkopaneelit, joilla keittiöhommat ja valaistus kyllä hoituvat, mutta pyykkikoneen pyörittämiseen ei sähköä riitä. Vaatteita on aina viety mukana sen verran kun ennakoidaan tarvittavan ja viety sitten kotiin pestäväksi. Jotain on pesty tilanteen mukaan nyrkkipyykkinä. Nyt kun kuvioissa on pikkulapsi ja tänä kesänä haluttaisiin olla mökillä vähän enemmän, niin pyykinpesuun kaivattiin uudelleenarviointia. Naperolla ei ole niin suurta vaatevarastoa, että voitaisiin olla viikko tai pari pääasiassa ulkona rymyämässä, enkä halua ostaa kasapäin varavaatteita. Tuntuu tylsältä, että pitäisi lähteä kotiin kesken kaiken vain, koska pyykki. Lomalla ei myöskään oikein haluttaisi käyttää aikaa nyrkkipyykin jynssäämiseen :/ Vaatteiden raahaaminen eestaas kassikaupalla myös joskus rasittaa. Olisi kiva, jos mökille voisi jättää pysyvästi perussetin mökkivaatteita. Kartoitin siis vaihtoehtoja.

Sähköverkkoon liittyminen ja tavallisen pesukoneen hankinta. Kallista, ei tehdä. Mökillä ollaan kuitenkin vain muutama viikko vuodessa.

Autopyykki. Tämä vinkki oli Pirkan Nuukailijan niksikirjassa. Tarvitaan siis ämpäri ja siihen tiivis kansi. Laitetaan vettä ja pesuainetta sekä pyykit, ja kansi kiinni. Ämpäri auton takakonttiin ja sitten ajellaan kuoppaisilla teillä, että pyykki hölskyy ja peseentyy puhtaaksi. Huumorivinkki - älkää lähtekö hajottamaan autoa kuoppaisille teille tämän innostamana. Mutta voisin kuvitella, että kotiin lähtiessä voisi laittaa pyykkiä kuvatulla tavalla ämpäriin, ja sitten kotona laittaa ne koneseen joko huuhteluun tai kevyempään pesuun. Ehkä tätä voisi soveltaa silloin, jos pyykissä on sitkeää liotettavaa likaa, esim. ruohotahroja, tai vaatteet halutaan saada mahd.nopeasti käyttöön heti kotona. Tai jos on ollut vaikka jotain vauvanpyykkiä jo mökillä likoamassa, eikä haluta että se kuivuu välillä. Ties vaikka joskus kokeilisin ;)

Pyykkilauta. Kaikki ovat nähneet ainakin kuvissa paljun ja pyykkilaudan. Eli se on se neliskanttinen juttu, jota vasten pyykkiä hangataan vesipaljussa. Ihan kauheaa, hirveä vaiva. Kukin tyylillään, mutta mä en kyllä ala.

Pyykkipallo eli painepesupallo. Tämä on siis pallonmuotoinen avattava säiliö, jota veivataan käsin. Pallo sulkeutuu tiiviisti ja yhdessä kuuman pesuaineveden kanssa sisälle muodostuu painetta, joka jotenkin edistää kuitujen nopeaa puhdistumista. Pyykin pitäisi peseentyä parin minuutin veivaamisella. Tämähän vaikuttaa ihan kiinnostavalta. Muistan lapsuudessani nähneeni sellaisen metallisen ufon näköisen pyykkipallon, ne olivat kai ihan suosittuja 60-70-luvuilla. Nykyään myydään modernisoitua versiota lähinnä karavaanareille. Googalaamalla löysin tuotteen nimeltä White Magic. Laitoin tilauksen vetämään. Hinta oli 75,67 € ja lisäksi postitus 10 €. (Jos joku innostuu googlaamaan, niin Kärkkäisellä löytyy sama tuote n. 59 €, mutta sieltä sain kyselyyni vastaukseksi, että eivät aio enää tilata sitä edes pyynnöstä :/

Raportoin sitten kun pyykkipallo saapuu ja päästään testaamaan sitä. Jäin vielä miettimään, olisiko investoinnille käyttöä myös mökkisesongin ulkopuolella. Kotona meillä on tehokas 6 kg kone, joten palloa voisi hyödyntää pienempien erien pesussa. Erityisesti joidenkin herkempien materiaalien osalta parin minuutin veivaaminen voisi olla hyvä, helppo ja hellävarainen pesutapa. Nehän voisi vaikka lopuksi siirtää pesukoneeseen lyhyttä huutelua varten. Minulla on ainakin joitain sellaisia siistimpiä vaatteita, esim. suoria housuja, sifonkipaitoja, neuleita, jotka eivät varsinaisesti likaannu ja kuluvat pesukonemyllytyksessä ihan liikaa. Jumppavaatteet pitäisi pestä hetipian jokaisen käytön jälkeen. Pyykkikoneen pyörittäminen yhden paidan, salihousujen ja alusvaatteiden takia tuntuu järjettömältä tuhlaukselta. Palloa voisi hyödyntää tässäkin kohtaa. Hyviä ajatuksia, mutta saas nähdä tuleeko tehtyä vai osoittautuuko tosi paikan tullen kuitenkin liian vaivalloiseksi ;)

Jos tiedät muita innovatiivisia sähköttömän pyykinpesun menetelmiä, kerro ihmeessä kommenteissa!

Iloista juhannusta itse kullekin - niin kaupungissa kuin maalla ja matkoillakin!

Terkuin,
Nina

P.S. Puolison kanssa mietittiin juhannuksen parasta säästövinkkiä. Ehdotuksemme on: ryypiskelyn minimoiminen. Alkoholi on kallista, lisää riskejä ja tekee seuraavasta päivästä(päivistä) helposti tehottoman. Hauskaa voi olla vähän vähemmälläkin skoolailulla. Baarissa voi ottaa joka toiseksi juomaksi vettä tai limsaa. Omissa illanvietoissa juomia voi lantrata vähän reilummin. Esim. valkoviini ja kivennäisvesi suhteessa puolet ja puolet, on tosi kiva ja kevyt kesäjuhlajuoma! Tosi nuukailija tietysti ensin laimentaa kivennäisveden tavallisella vedellä, puolet ja puolet ;)

P.P.S. Niin ja vielä tuli mieleen... lapsille ja muille alkoholittomille voi opettaa, että limsaa voi laimentaa vedellä. Ei paljoa, mutta esim. yksi neljäsosa voi ihan hyvin olla vettä ilman, että maku kärsii. On vähän terveellisempääkin.

2 kommenttia:

  1. Hei! Blogissani on sinulle tunnustus. Käyhän nappaamassa mukaan, jos siltä tuntuu. :) Tunnustus löytyy täältä: https://pihinnaisenelamaa.blogspot.fi/2016/06/tunnustus.html

    VastaaPoista