tiistai 7. kesäkuuta 2016

Säästetty euro on tienattu euro - vai onko?

Tuon hokeman on varmasti jokainen kuullut. Ryhdyin sitä tässä päivänä muutamana oikein pohtimaan kun mietiskelin, että kannattaisiko minun tehdä etätyökeikkaa pienellä korvauksella vaiko mieluummin laittaa ruokaa pakkaseen kiireisen päivän varalle.

Jos tunnin työkeikasta jäisi käteen kaikkien verojen ja kulujen jälkeen noin 8 € ja vastaavasti kokkaamalla säästäisin yhden hätä-Hese-reissun osalta saman 8 €, niin kumpi kannattaa??

Tällaisten laskelmien tekemisessä on monta muuttujaa ja ihan ensi alkuun toteankin, että pienten summien ollessa kyseessä taivun kyllä itse tekemään sen kumpi on hauskempaa ja mielekkäämpää.

Päätelmäni olisi nyt kuitenkin se, että säästetty euro on enemmän kuin tienattu euro. Koska kun säästää euron, käteen jää se euro. Kun tienaa euron, siitä saa maksaa verot ja muut maksut, ja käteen jää sitten palkansaajan veroasteesta riippuen jotain noin 0,40 € - 0,80 € väliltä useimmiten.

Kun sitten päätyy kuluttamaan euronsa ja senttinsä - joko säästetyt tai tienatut - saa maksaa vielä lisää. Tuotteiden ja palvelujen hinnassa on mukana arvonlisäveroa 10-24 %.

En aina ihan ymmärrä miten tämän yhteiskunta voi olla niin PA.

Terveisin,
Nina

P.S. Päädyin tällä kertaa kokkaamaan, koska kiinnostava resepti inspiroi enemmän kuin puiseva keikkahomma tietokoneella.2 kommenttia:

  1. Mä olen vähän eri linjoilla kuin sä tässä asiassa. Mun mielestä tienattu euro on parempi kuin säästetty euro. Uskon jostain syystä, että työn tekeminen kannattaa aina, vaikka just sillä hetkellä näyttäis siltä kuin laskelmissasi. (Sen lisäksi kuvittelen olevani supernainen, joka hoitais sekä työn että ruuan laiton, eli olisin sun laskujen mukaan säästänyt ja tienannut 16 €.) Muutoin on tosi kiva lukea perheellisen talousblogia, meillä kun säästämismahdollisuudet on erilaiset kuin yksin tai kaksin elävillä.

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos kommenista. Vastailen vähän viiveellä, täällä ollaan niin lomatunnelmissa, ettei ole pahemmin blogiakaan tullut katseltua :) Työntekeminen varmasti kannattaa. Laskelmien tekeminen on aina vähän keinotekoinen asetelma joka tapauksessa. Olisi esim. halvempiakin piruokailuvaihtoehtoja kuin Hese, esim.omassa uunissa paistettu, kaupasta etukäteen ostettu pakastepizza olisi myös hyvää, helppoa ja hauskaa epäterveellistä ruokailua ;) Hyvää kesää!

    VastaaPoista