Hei!
Täällä on syöty useamman joulun tarpeiksi kinkkua, laatikkoa, joulutorttua, piparkakkua, juustoja, konvehteja... tämän viikon säästömahdollisuus lienee se, että ei hanki liikaa jouluruokaa. Ei tulisi syötyä liikaa eikä maksaisi niin paljon. Säästöön jäävän rahan voisi lahjoittaa vaikkapa eläinsuojelutyöhön taikka Hurstin joulutapahtuman hyväksi. Taikka mikä vastaava paikallinen tapahtuma itse kutakin lähellä on...
Näihin tunnelmiin, rauhan ja rakkauden toivotuksin,
Nina
Hei!
Kirjoitin joku aika sitten Plannereista. Kalenterin hankintaan saa helposti kulutettua kymppejä tai satasia. Mutta se ei vielä riitä! Sen lisäksi, jos Planneria haluaa koristella, niin kuin nyt monet haluavat, kustannuksia tulee jatkuvana virtana. Varsinkin, jos tarvikkeita tilailee verkkokauppojen ihanasta tarjonnasta - washi-teippejä, tarroja, leimasimia, kortteja, klipsejä - you name it!
Koristelua voi kuitenkin tehdä vähän halvemmallakin, ja saada kivan lopputuloksen :) Ja voihan tehdä kompromissin, välillä koristelee maksullisilla tilpehööreillä, välillä enemmän DIY meiningillä. Mitä edullisia koristevaihtoehtoja sitä sitten löytyy?
Piirtäminen. Jos vaan kynät löytyy, esim. puuvärit on hyviä ja helppoja, niin ainakin koristereunuksia washin sijasta, tähtiä, pilviä, perhosia, sydämiä ja erilaisia listan merkkejä (siis jotain ranskalaisen viivan korvikkeita) voi tehdä itse. Näyttäviä raitoja saa käyttämällä alleviivaustusseja. Raidan päälle voi piirtää vielä lisäkoristelua. Ajaa saman asian kuin koristeteippi.
Tarrat. Jos tarroja ostaa, niin voihan ostaa ison arkin vähän pienempiä, jolloin kappalehinta ei nouse niin korkeaksi. Tarroja voi käsittääkseni myös itse tulostaa, mutta siitä minulla ei ole kokemusta. Tarroja valitessa kannattaa tähdätä monikäyttöisyyteen. Onhan se tylsää maksaa monta euroa arkista, jossa on vain pari sopivaa kuvaa, ja loput jäävät odottamaan tulevaa käyttöä, jota ei ehkä koskaan ilmaannu.
Kiiltokuvat. Näitä löytyy ehkä omista varastoista, jos on vaikka lapsuudesta säästynyt. Uudet kaupasta ostetut evät välttämättä ole mitään superedullista, mutta jos arkki on täynnä kivoja kuvia, niin ehkä se on sen arvoista.
Tulosteet. Kivoihin kuviin törmätessä voinee tulostaa niitä itse. Tulostepaperi tosin on yleensä ohutta ja jos sitä liimaa, niin paperi muuttuu helposti kupruiseksi.
Lehtileikkeet ja lahjapaperista leikatut kuvat. Rajattomat mahdollisuudet eri aiheisiin! Sama problematiikka tosin liimaamisen suhteen kuin tulosteissa. Ehkä paperiliima toimii tai kaksipuoleinen teippi... Nyt joulunaikaan kannattaa katsoa postiluukusta putoilevat joulukortit ja lahjojen mukana tulevat pakkausmateriaalit uusiokäyttöä silmälläpitäen.
Kimalteet. Kimalleliimaa tai -hilettä voinee käyttää joidenkin erityisten tapahtumien juhlistamiseen. Ei tosin kannata joka sivulle niitä tällätä, muuten Plannerista tulee liian paksu.
Klemmarit. Jos kotoa löytyy eri värisiä. Niitäkin voi tuunata, liimata vaikka jonkun pienen koristeen?
Charms. En tiedä mikä se on suomeksi, mutta tarkoitan korun näköistä koristetta, joka ripustetaan Plannerin kierteisiin roikkumaan ja se siis koristaa Plannerin ulkopuolta. Tähän voi mielestäni erinomaisesti käyttää kännykkäkoristeita, jos sellainen sattuu olemaan ennestään. Kiinnitys tosin täytyy olla sopiva tietenkin. Myös omista rihkamakoruvarastoista voi tehdä löytöjä ja tuunata sopivan killuttimen, jos sellaista kaipaa. Aion jossain vaiheessa tutkia omat varastoni. Käytän aikalailla samoja koruja aina, ja lipastossa on käyttämättömiä sinänsä ihan kivoja koristuksia, jotka joutavat hyvin uusiokäyttöön :)
Tässä joitain ajatuksia. Kuten aiemmin olen todennut, askartelu ei ole minun vahvin puoleni, joten en pysty esittelemään noita kaikkia sovellettuna omaan Planneriin. Mutta jos joku saa tästä ideoita kustannusystävälliseen harrastamiseen, niin hyvä :)
Tässä kuva koristeteipeillä päällystetyistä välilehtien merkeistä. Minulla on siis käytössä itse tuunaamani Opettajan tuntimuistio. Siinä on valmiina muutama välilehti, joilla oli muistaakseni jotkut opettajan työhön liittyvät nimet.
Hyvää joulunalusaikaa toivottaen,
Nina
Hei!
Monia sijoitusbloggaajia on näkynyt ja kuulunut viime aikoina julkisuudessa. Useilla on tavoitteena omavaraisuus ja sitä tavoitellaan sijoitusvarallisuuden kasvattamisen kautta. Ainakin alkuvaiheessa myös säästäväisyydellä on keskeinen rooli, jotta saadaan sijoitettavaa pääomaa kertymään. Malli on käsittääkseni hyvin hoidettuna toimiva. Bloggaajat kuvaavat matkansa vaiheita innostuneesti ja iso osa heistä tuntuu olevan taipaleensa alkupuolella, tai jossain vaiheessa puolivälin tienoilla.
Jossain blogissa (sorry en muista missä!) mietiskeltiin, miksi talousblogeissa aina puhutaan taloudellisen omavaraisuuden havittelusta ja työstä pois hyppäämisestä, eikä lainkaan uran edistämisestä ja lisätulojen hankkimisesta urakehityksen kautta. Hyvä pointti. Yksi selitys saattaa olla se, että ns.uratykit ovat niin kiireisiä työnsä ja perheensä ja kunnianhimoisten harrastustensa kanssa, ettei heillä ole aikaa ajatustenvaihtoon blogiyhteisöissä. Ainakin se mitä itse tällaisia ihmisiä tunnen, niin heillä on jatkuvana harmin aiheena aikapula, ja ettei ehdi tavata live-elämän kavereitakaan juuri koskaan. Työvelkaa kiritään kiinni ottamalla yöunista, ja liikenevä aika laitetaan joko lapsille, talonrakennusprojektiin tai maratonien ja triathlonien suorittamiseen. Kirjallisuutta aiheesta on kyllä olemassa. Olisikohan jollain rahkeita aloittaa urakirjallisuus-blogi? Tai vaikka juttusarja omassa blogissaan? Sen puitteissa voisi käydä keskustelua työssä etenemiseen vaikuttavista moninaisista ilmiöistä.
Minä en ole täällä käsitellyt varsinaista sijoittamista ollenkaan. Koen, että ei minulla ole siitä aiheesta mitään sellaista annettavaa, mitä monet muut eivät olisi jo aikaisemmin kirjoittaneet paljon paremmin, asiantuntevammin ja kattavammin. Olen myös "tasaisen tylsä" sijoittaja. Kaikenlaista "tavallista" ollaan kokeiltu, osaketta, rahastoa, sijoitusasuntoa, S-ryhmän osuuksia. Samaa mitä muutkin keski-ikäiset. Muutamia hiukan epätavallisempia (ei nyt mitään hirveän erikoista) on myös joskus pienessä mitassa kokeiltu, mutta tulokset ovat olleet samalla tasolla kuin "tavalliset", ja riskitaso vaan on ollut isompi, että eipä niitä ole tohtinut muille suositella. Varsinkin kun muutama tuttukin tätä lukee... Hiukeita voittoja tai järisyttäviä tappioita ei ole tullut millään areenalla. Ei siis ole jännittävää tarinaa takana eikä hyvää insightia tulevista mahdollisuuksista. Ja tämä on kyllä enemmän lifestyle-tyyppinen kuin talousblogi, ainakin omissa silmissäni :)
Anyway, jotainhan niille säästöille täytyy tehdä, ja pelkkä tilillä makuuttaminen ei tuota mitään. Joten sijoitettava on, hajautus, riskinsieto, aikajänne, kulut, jne, yms. huomioiden. Toisille se on innostava harrastus ja elämäntapa, toisille taas...vähän kuin siivoaminen, pakko hoitaa...
Aurinkoista viikonloppua!
Terveisin,
Nina
Moi!
Hirveästi ei ole tullut säästövinkkejä nyt testailtua, mutta tällaisen artikkelin bongasin etsiessäni ohjeita valkosipulin kotikasvatukseen. Täältä löytyy vinkkiä useammankin kaupasta ostettavan kasvikunnan tuotteen jatkamiseen kotona: Tämä onnistuu jokaiselta keittiöpuutarhurilta. Linkki ohjaa Ilta-Sanomien sivuille, ja siellä kerrotaan lyhyesti ohjeita kevätsipulin, fenkolin, inkiväärin, perunoiden, valkosipulin, sitruunaruohon, kiinankaalin, sellerin ja paksoin jatkokasvattamiseen. Aika kavalkadi. Aion kokeilla ainakin tuota kiinankaalia ihan heti ensiviikolla. Kevätsipulia sitten kun niitä taas kaupassa näkyy. Tai ehkä nykyaikana mitä tahansa saa kaupasta milloin tahansa, en vain ole pannut ko.kasvia nyt viime aikoina merkille.
Valkosipulin kasvatuksesta vielä huomautus. Luin toisaalta, että se tarvitsee kasvaakseen vähintään 8 h valoa vuorokaudessa. Auringon nousu- ja laskutaulukon perusteella se aika koittaa ikkunalautapuutarhurille vasta helmikuussa. Joten sorry valkosipulin ystävät, vielä pari kuukautta on odotettava. Mutta laitetaan kalenteriin...
Säästösummia voi kukin laskeskella sen mukaan mitä kasveja valitsee kasvatettavakseen ja paljonko onnistuu satoa saamaan. Kevätsipulivinkin mukaan tarvikkeiksi riittää pelkästään astia ja vettä, joten siinä ainakin on mahdollista jäädä hiukan voiton puolelle. Meikäläisen viherpeukalottomuuden tuntien näillä viljelmillä tuskin pääsee perhe rikastumaan, mutta kasvun ihmeitä ihastellessa rikastumme henkisesti :)
Terveisin,
Nina
P.S. Nuorena opiskelijatyttönä kasvatin monena vuonna ikkunalaudalla paprikaa. Ihan tavallisen paprikan siemenestä. Istutin sen suoraan ruukkuun aina heti tammikuussa. Siitä kypsyi joka vuosi yksi noin puolikkaan tennispallon kokoinen, ihan hyvänmakuinen paprika. Taidan kokeilla tänä vuonna taas. Pääsee vähän aikaisemmin kylvöhommiin kuin tuon valkosipulin kanssa.