sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Herkulliset suolakurkut

Suolakurkkujen mausteliemen poisheittäminen on mielestäni harmillista tuhlausta. Olen lukenut vuosien varrella paljon vinkkejä sen uusiokäyttöön. Sitä voi kuulemma käyttää maustamaan keittoa tai salaatinkastikkeen aineksena. En tiedä, jostain syystä nämä eivät ole oikein innostaneet. Sen sijaan vinkki, jonka mukaan samaan liemeen voi tehdä uusia kurkkuja, oli kiinnostava.

Kolme viikkoa sitten sain vihdoin aikaiseksi kokeilla. Suolakurkut loppuivat ja muistin ilmoittaa Puolisolle tästä projektista myös, ettei hän heittäisi lasipurkkia liemineen pois viimeisten kurkkusiivujen jälkeen. Leikkasin tuoreesta kurkusta sen verran siivuja, kuin purkkiin sopivasti mahtui. (Tässä kohtaa kävi mielessä myös muinoin suoritettu hygieniapassi-koulutus. Eli kaikki välineet putipuhtaina ja kurkku sekä kädet hyvin pestynä (tai kumihanskat käteen!). Myös sen tallella olevan liemen tulee olla sellaista, josta ei ole otettu mitään käsin tai muulla kuin putipuhtaalla välineellä!) Purkki tiukasti kiinni ja jääkaapin perälle maustumaan. Muutaman kerran vähän kääntelyä ja ravistelua, jotta päällimmäisenä kelluvat kurkut menisivät välillä pohjalle.

Kurkun väristä näkee hyvin projektin etenemisen. Tuoreena ne näyttävät selvästi kirkkaan vihreiltä, eri värisiltä kuin liemi. Pikkuhiljaa väri alkaa muuttua, ja parin kolmen viikon kuluttua ne ovat saaneet suolakurkulle ominaisen hillitymmän vihreän sävyn.



Lopputulos on kyllä todella onnistunut, vaikka itse sanonkin :) Ihanan rapsakoita ja maukkaita kurkkuja, oikeastaan parempia kuin ne alkuperäiset kaupasta ostetut. Aion kokeilla tehdä vielä toiset kurkut samaan liemeen. Ehkä joskus raportoin, kuinka monet kurkut siitä yhdestä mausteliemestä lopulta monistuukaan ;)

Mitä tällä säästää? Kurkkupurkki maksaa noin 2 €. Tuoretta kurkkua meni purkkiin noin 0,20 € arvosta. Joten säästöä 1,80 €. Kertasäästönä se on pieni summa, mutta jos niitä kurkkuja paljon syö, niin tämä kannattaa sillä työmäärä on mitätön. Etuna pidän myös sitä, että ei tarvitse raahata painavaa uutta tölkkiä kaupasta kotiin. Lisäksi on mahdollista leikata juuri sen mallisia ja paksuisia siivuja kuin haluaa. Niin hyvää, niin helppoa, niin halpaa.

Kesäterkuin,
Nina

P.s. Jos sattuu omistamaan kasvimaan, ja saa sieltä avomaan kurkkua, niin ehkä noita kaupan kurkkupurkkeja voisi hamstrata kevään mittaan muutamia tähän käyttöön.

4 kommenttia:

  1. Heippa!
    Löysin blogisi ja luinkin kaikki postauksesi heti läpi. Aiheet ovat itsellenikin mielenkiintoisia, nuukailu ja säästövinkit kiinnostavat :) Jään mielenkiinnolla odottamaan uusia postauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kuulla, että nuukailulle löytyy kannatusta :)

      Poista
  2. täällä myös uusi lukija..nuukailu on jonkin verran tuttua ja nyt taloudellisen tilanteen heikentymisen myötä jälleen korostuu meidän perhe-elämässä, joten innolla lukien taustalla :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Juu se on ihannetila, että nuukailu kiinnostaisi jo ennen kuin taloudellisia haasteita ilmaantuu :)

    VastaaPoista