perjantai 9. toukokuuta 2014

SodaStream -juomat edullisemmin

Saimme työpaikaltani häälahjaksi SodaStream -limsakoneen. Se oli oikein mieleinen lahja, ja on ahkerassa käytössä. Tykkään tosi paljon appelsiinilimusta, colajuomista ja sitruunaisesta makuvedestä. Puolison lempparimaku on omena-päärynä. Merkkiuutteiden hinta kuitenkin hirvittää! Niistä kuplistakin pitää maksaa, ja kun päälle lisätään makujen hinta, ei hyvä heilu. Nuukailijatar haluaa selvittää tämän haasteen.

Maku-uutteiden tarjouksia ei kovin usein näy, ja jos näkyy, ei koske meidän suosikkeja. Hinta on pääsääntöisesti 7,95 €/pullo. Halpamyymälästä saattaa löytää hintaan 6,95 €. Markkinoilla on onneksi kilpailija MySoda. Ollaan kokeiltu niitäkin, ja täytyy sanoa, että ainakin appelsiini ja cola ovat ihan ok. Meidän paikallisessa halpamyymälässä ne ovat usein tarjouksessa 1,95 €/pullo (josta saa 8 litraa juomaa). Hamstraan! Puolison suosikki omena-päärynä on minun inhokki, joten sen suhteen en rupea merkkien eroja arvioimaan. Hänen mielestään se MySoda on kuitenkin ihan ok tässäkin makuvaihtoehdossa.

Entäs sitten sitruunavesi? Terveellistä ja edullista olisi tietysti lisätä kuplaveteen tuoretta sitruunaa. Tai muutama tippa sitruunamehua. En kuitenkaan ole aivan varma, miten SodaStream-pullon materiaali kestää sitruunaa. Se on muovia, ja sitruuna on vahva aine. Jos sitruunaa tiputtaa suoraan lasiin, joutuu tekemään joka annoksen erikseen. En kaipaa ylimääräistä vaivaa, ei se niin hyvää ole ;)

Ostin sitruunaesanssia. Pikkiriikkinen pullo leivontahyllystä maksoi noin 2,50 €. Se osoittautui todella riittoisaksi. Olen tehnyt jo monta pullollista makuvettä, eikä esanssia näytä kuluneen lainkaan. Haasteena on tosin, miten sitä saa annosteltua tarpeeksi pienen määrän. Joka kerta juomasta on tullut hiukan liian vahvaa. Pipetti olisi ehkä tarpeen. Esanssi on myös jotenkin öljyistä, joten pulloa täytyy huuhdella aikaisempaa paremmin. Silti tämä on tähän mennessä keksimistäni vaihtoehdoista paras.

Näillä mausteilla saa huomattavasti nerkkiuutteita edullisempaa raikasta kesäjuomaa. Meillä kuluu kuplajuomia noin 2 litraa viikossa. SodaStream -merkkiuutteen hinnaksi tulee 0,66 €/l. MySoda-uute tarjouksessa maksaa 1,95 € / 8 l = 0,25 €/l. Eroa 0,43 €/l. Vuositasolla 2 litraa viikossa vauhdilla säästöä kertyisi noin 24 €. Esanssitippapullosta arvelisin tulevan ainakin 100 litraa juomaa, joten yhden litran tekemiseen kuluu noin 2,5 snt. Kahden litran viikkovauhdilla, verrattuna merkkiuutteeseen, esanssilla maustettu juoma säästää vuodessa noin 62,15 €! Taidanpa tosiaan ruveta suosimaan makuvesiä, ja kartoittaa maustehyllyn esanssivalikoimaa laajemminkin.

Huom! Yllä olevat eivät siis ole juoman kokonaishintoja, vaan pelkästään makujen. Juoman hintaan vaikuttavat myös hiilihappopatruuna ja laitteen hankintahinta.

Terveisin,
Nina

2 kommenttia:

  1. Itse olen tehnyt raikasta sitruunajuomaa ilman lisäaineita seuraavalla reseptillä:
    Säilytykseen ja annosteluun tyhjä Soda Stream-makutiivistepullo (normaalikokoinen, ei noita isompia Free-pulloja)

    1dl sokeria
    1dl sitruuna-/lime-mehua (esim yksi tuore sitruuna ja loput lime-mehua pullosta)
    1,5dl vettä.

    Kuumenna vesi esim mikrossa ja liuota sokeri siihen. Anna jäähtyä.
    Sekoita joukkoon sitruunamehu.

    Kaada tuohon tyhjään pulloon, annostelu normaalisti pullon korkilla. Ravista ennen annostelua, sokeri tulee sieltä muuten ensin ja viimeiset annokset ovat kovin happamia.

    Tuosta saa noin 5-6 litraa mehua, eli yhdessä litrassa valmista juomaa on noin 15g sokeria --> 1,5g / 100ml, eli ei erityisen paljon. Suhteita voi tietysti säätää jos tuo ei ole sopivaa oman makuun.

    Ei ole limua mutta itse en kovin makeita haluakaan juoda. Ihan pelkkä hapotettu vesi taas ei aina maistu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, tuo kuulostaa raikkaalta ja ei liian makealta kesäjuomalta :)

    VastaaPoista