torstai 8. helmikuuta 2018

Banaaneja ja jogurttia menossa vanhaksi - hävikistä herkuksi

Talvipäivää! 

Meillä alkoi juuri sakea lumisade. Aamulla olin autolla liikkeellä, ja ihmettelin jälleen kerran sitä maailmalopun kuvien maalailua mikä nykyistä sääuutisointia leimaa. Piti olla pääkallokeli. Oli kaunis talvipäivä ja vähän liukasta. Ehdin sopivasti asioiltani takaisin ja nyt on kiva olla sisällä lämpimässä ja katsella alkanutta pyrytystä ikkunasta. 

Se siitä small talkista... Olimme viime viikon lomamatkalla ja siksi ajaksi oli jääkaappiin jäänyt vajaa puoli litraa marjajogurttia. Päivämäärä oli jo mennyt, mutta se vaikutti ihan priimakuntoiselta. Mutta kun uusikin oli jo ostettu ja korkattu, tämä vanha olisi jäämässä vääjäämättä roskisosastolle :/ 

Entäs banaanit sitten. Onkohan kellään muulla se tunne, että ne ovat nykyään huonompia kuin ennen? Ihan kuin niitä ei olisi männävuosina mennyt mustankirjavaksi yhtä paljon yhtä nopeasti. Eikös niistä tullut sellaisia mukavan kypsiä pienillä tummilla pilkuilla kuoressa? Ainakin meillä ne siirtyvät nykyään kullankeltaisesta liian ruskeaan, ilman mitään välipäiviä :/ Mistä lie johtuu. Eilen oli puolitoista sellaista tummaa. 

Ajattelin jatkojalostaa niistä banaani-jogurttipannukakkua. Sovelsin peruspannarireseptiä siten, että maitoa ja jauhoja tuli vähemmän, ja sokerin jätin kokonaan pois. Tein uunipannullisen taikinan aika silmämääräisesti ja lisäsin maitoa ja jauhoja sen mukaan, että tuli mielestäni sopivan sakea taikina. Suurin piirtein näin: 4 dl jogurttia, 1,5 muussattua banaania, 2-3 dl maitoa, 2 dl vehnäjauhoja, 2 munaa, 0,5 tl suolaa. Ohjeen mukainen paistoaika oli 35 min, 225 C uunissa. Pannarista tuli aika tummakuorinen, sisältä löysä. Eli olisi kannattaa kokeilla alempaa lämpötilaa ja hiukan pidempää paistoaikaa. Mutta ihan hyvää tästä tuli! Nautin sitä eilen iltateellä vadelmahillon ja kermavaahdon kanssa. Tänään lounaan jälkkäriksi mustikoilla ja pienellä nokareella vaniljajäätelöä. Ensimmäinen vaihtoehto oli herkullinen, toinen suorastaan taivaallinen - suosittelen kumpaa tahansa! 

Eihän näistä mitään suurta säästösummaa tule, vajaa jogurttipurkki olisi noin 40 snt ja puolitoista banaania ehkä 50 snt. Jos kuitenkin noudattaaa säännöllisesti periaatetta hyödyntää rippeet ja säästää vaikkapa pari euroa viikossa, se tekee kuitenkin satasen vuodessa. Jos taas kunnianhimoisemmin jalostaa hävikistä herkkuja, ja sillä keinoin jää kalliit herkut ostamatta kaupasta, säästön voi laskea moninkertaiseksi. Niin tai näin, rahapussi ja luonto kiittävät! 

Terveisin,
Nina 


1 kommentti:

  1. Minun kokemukseni mukaan jääkaapissa säilytetyt banaanit paleltuvat päältä (kuori muuttuu ruskeaksi, kun on kylmää ja kosteaa). Sisältö (eli pääasia) on kuitenkin hyvää syötävää. Huonelämpötilassa banaanit säilyvät hyvin, varsinkin nyt talvella kun on kuiva huoneilma.

    VastaaPoista